Hlavní obsah

Kvalitu afghánské armády nikdo není schopen posoudit

Washington

Nikdo v USA nedokáže odhadnout kvalitu afghánské armády, která má začít příští rok přebírat bezpečnostní úkoly od koaličních vojsk. Dospěli k tomu američtí auditoři, kteří odhalili vážné nedostatky v metodách, jichž k posuzování připravenosti domácích jednotek používají USA a koaliční vojska od roku 2005. Napsala to v úterý agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják při výcviku u Kábulu

Článek

USA dosud vydaly na výcvik a vybavení afghánských bezpečnostních sil 27 miliard dolarů (569 miliard korun). Americký prezident Barack Obama loni přistoupil na posílení amerického kontingentu v Afghánistánu o 30 000 dalších vojáků, avšak chce je v polovině příštího roku začít stahovat. Jejich místo mají postupně zaujmout afghánské síly.

"V této chvíli opravdu neznáme skutečnou kapacitu afghánských bezpečnostních sil," řekl hlavní auditor Arnold Fields.

Drogy, korupce, negramotnost

Způsob hodnocení afghánských jednotek se prý v jednotlivých částech země naprosto liší, zveličuje se početní síla a neregistruje se absentérství. Jednotky dostávají od cvičitelů výborné hodnocení, i když je v nich mnoho dezercí.

"Afghánská policie prostě přestane plnit úkoly, o něž ji žádáme, jakmile my odejdeme," sdělil jeden z cvičitelů auditorům.

Auditoři se snažili posoudit pokrok v přípravě Afghánců v období od loňského října do letošního května návštěvami 18 policejních a armádních jednotek. Když poukázali na problémy, nahradili koaliční velitelé minulý systém klasifikace novým.

Podle auditorů komplikuje přípravu afghánských sil všudypřítomná korupce, drogová závislost a logistické potíže. Kromě toho je množství příslušníků negramotných.

USA se nedávno zaměřily na zvýšení počtu cvičitelů, kteří připravují afghánské bezpečnostní síly. Armáda má mít podle plánu do října 134 000 vycvičených vojáků a 171 000 do října roku příštího.
V případě policie jsou tato čísla 109 000 a 134 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám