Hlavní obsah

Krejčíř žádá o přístup k psychiatrovi 24 hodin denně

Johannesburg

Radovan Krejčíř chce, aby mu byla poskytnuta nepřetržitá lékařská péče včetně psychiatrické. Přeje si, aby k tomu jihoafrický soud přiměl vězeňskou správu, případně aby ho přesunuli do jiného vězení. V úterý o tom informoval zpravodajský server Eyewitness News. Chce mít zajištěn také přístup k urologovi, onkologovi a zubaři i možnost vidět se s psychiatrem, který by mu mohl předepisovat antidepresiva.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a ČTK

Článek

Advokáti Krejčíře se obrátí na soud, aby se jejich mandantovi zaručil stálý přístup k lékařské péči, jak o tom rozhodl už před dvěma lety. Podle jeho právníka Johana Eksteena věznice nařízení neplní. Součástí žádosti, kterou se chystá nyní podat k soudu, tak prý bude i návrh na přeložení Krejčíře do jiného vězení.

„Neříkáme, že by musel být přesunut právě do věznice Kgosiho Mampurua (v Pretorii), ale slyšeli jsme, že je to jediné vězení, kde mají nepřetržitou lékařskou službu,” uvedl Eksteen. Právě z věznice Kgosiho Mampurua přesunuli Krejčíře letos na jaře údajně z bezpečnostních důvodů do současné věznice Zonderwater na předměstí Pretorie.

Krejčíř se před časem dopustil s pomocí lékaře Mariana Tupy pojistného podvodu, kdy měl dostat odškodné za údajnou rakovinu močového měchýře. Urolog za to dostal trest vězení v délce sedmi let, který mu byl později snížen na podmíněný výměnou za to, že bude svědčit proti mafiánskému bossovi. Tupy posléze uvedl, že výpověď změnil pod nátlakem vyšetřovatele Paula O´Sullivana, který jde po Krejčířovi.

Verdikt odložen

Kromě přístupu k lékaři chce Krejčíř podle serveru Eyewitness News soud požádat rovněž o „možnost budování sociálních vztahů s ostatními spoluvězni”, jak to doporučil jeho psychiatr.

Na konci září informovala vězeňská služba, že překazila plánovaný útěk Radovana Krejčíře z vězení. V cele u něj prý nalezla pistoli, nůž a několik mobilních telefonů. V pondělí odročil jihoafrický soud vynesení verdiktu o výši trestu pro Krejčíře za únos, pokus o vraždu a pokus o přechovávání drog, z nichž byl usvědčen už v srpnu. Nový termín vynesení rozsudku soud stanovil na 28. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám