Hlavní obsah

Krejčíř svou oběť mučil, poléval ji vařící vodou, vypověděl svědek

– Johannesburg

Informaci ohledně drog, které chtěl prodat, osobně doloval mučením uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř z uneseného muže. Podle jihoafrických serverů to v pondělí vypověděl u soudu v Johannesburgu první svědek obžaloby Peter Vusi Msimango, který měl na vlastní oči spatřit, jak Krejčíř svou oběť polévá vařící vodou.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Obětí zločinu, ze kterého je Krejčíř obžalován, byl podle prokuratury bratr drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 miliónů randů (asi 44 miliónů Kč) a i s drogami zmizel. Český podnikatel muže pod přezdívkou Doktor prý chtěl přes jeho bratra Bhekiho Lukheleho vypátrat.

Msimango, který byl Krejčířovými společníky přizván, aby pomohl při pátrání, popsal, jak Krejčíř na uneseného tvrdě dotíral. Když muž popřel, že by věděl, kde jeho bratr je, polil ho Krejčíř vařící vodou. "Chceš zemřít jako voják? Tak dobře," řekl mu předtím podle serveru Times Live. Teprve pak se oběť uvolila promluvit s Doktorem přes mobilní telefon a vyzvat jej, aby drogy vrátil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z Msimangovy výpovědi
"Všichni se ho ptali, kde je jeho bratr Doktor. On jim řekl, že neví a že ho viděl naposledy před dvěma dny," vypověděl svědek podle serveru news24. Muži svou oběť, která měla svázané ruce a stála čelem ke zdi, začali bít. Krejčíř pak nařídil, aby jí sundali z hlavy pytel.Krejčíř podle Msimanga řekl: "Podívej se na mě. Víš, kdo já jsem? Proč mi lžeš o svém bratrovi? Chceš zemřít jako voják? Tak dobře." Pak vzal konvici s vařící vodou a vylil ji nešťastníkovi na hlavu."Ten chlapec vydal nesnesitelný výkřik. Pak přestal a začal se třást," pokračoval ve svém svědectví Msimango.Mučený muž pak nakonec sám chtěl z mobilu zavolat Doktora. Krejčíř nařídil svým mužům, aby jej odvezli pryč z jeho kanceláře, aby mohl zavolat.Msimango jel s nimi. Lukhele prý svému bratrovi řekl: "Doktore, můj život je v tvých rukou. Vrať, co dlužíš těm lidem."Pak se telefonu chopil jeden z Krejčířových společníků a vyzval Doktora, aby "to všem usnadnil" a vrátil kontraband. Oslovený muž jim odpověděl, že jde o provokaci a varoval je před trestem za únos. Setkat se s Krejčířem, kterému tvrdil, že se "zásilka" ztratila, už nechtěl, protože se obával o svůj život.

Krejčíř, proti němuž bude zřejmě díky výpovědi rozšířeno obvinění o nezákonný obchod s drogami, podle přítomných novinářů působil při vstupu do soudní síně uvolněným dojmem, celou dobu si prý k Msimangově výpovědi dělal pečlivě poznámky. V řadách diváků údajně opět seděla Krejčířova manželka Kateřina.

Krejčíř trvá na své nevině

V pátek si obhajoba stěžovala, že nedostala veškeré požadované dokumenty a nemohla se tak na proces dostatečně připravit. Soud následně nařídil státnímu zástupci, aby požadované části spisu obhájcům vydal.

Krejčíř a pět dalších osob, které jsou spolu s ním obžalovány z únosu, mučení a pokusu o vraždu, před jihoafrickým soudem prohlásili, že jsou nevinní.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Koncem dubna byl navíc nově obžalován z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. Soud bude tento případ, v němž jsou obžalováni další tři lidé, projednávat odděleně.

Jihoafrická média Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale odsouzen nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám