Hlavní obsah

Krejčíř nemá peníze, všichni se od něj odvrátí, tvrdí vyšetřovatel

Smyčka okolo uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře se v Jihoafrické republice stahuje a do roka by mohl skončit ve vězení. Je o tom přesvědčen soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který se Krejčířovým případem dlouhodobě zabývá. O'Sullivan v rozhovoru s ČTK také podotkl, že není vyloučeno, že se Krejčíře pokusí zlikvidovat i jihoafrické podsvětí.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Článek

"Krejčíř si koupil hodně policistů a patrně i nějaké politiky, ale přichází o ně. Policie je jednoho po druhém chytá," řekl soukromý vyšetřovatel. "Krejčíř navíc brzy bude mít problémy, protože nemá peníze, takže se od něj jeho společníci odvrátí," dodal.

Daňové úřady v JAR v listopadu oznámily, že obstavily majetek Krejčíře, jeho manželky a desítek na něj napojených společností, a to údajně v souvislosti s daňovými nedoplatky v přepočtu ve výši desítek miliónů korun.

Soud se potáhne, očekává vyšetřovatel

Krejčíř je také podezřelý z únosu a z pokusu o vraždu. V pondělí by kvůli tomu měl stanout před soudem, který bude rozhodovat o uvalení vazby či o propuštění uprchlého Čecha na kauci.

O'Sullivan předpokládá, že se soud s Krejčířem potáhne. "Bude před soudem lhát, jeho právníci budou lhát. Udělají cokoli, aby se dostal na svobodu," řekl vyšetřovatel. Přesto je ale přesvědčen, že do roka by mohl jihoafrický soud poslat Krejčíře do vězení. Podle O'Sullivana by zřejmě poté JAR vydala Krejčíře do Česka, kde byl pravomocně odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Objevují se další obvinění

O'Sullivan věří, že i kdyby se Krejčíř tentokrát dostal na kauci na svobodu, bude brzy znovu zatčen, protože se proti němu v JAR vynořují stále nová obvinění. Zároveň ale podle něj není vyloučeno, že se Čech pokusí po propuštění utéct z Jižní Afriky.

Soukromý vyšetřovatel tvrdí, že Krejčířova manželka Kateřina i jeho děti se již skrývají v Argentině. Krejčířovi právníci ale už minulý týden takové tvrzení odmítli s tím, že podnikatelova rodina je na dovolené na Mauriciu.

O'Sullivan se Krejčířovým případem zabývá už 4,5 roku. Na Čecha poprvé narazil, když vyšetřoval praní špinavých peněz, kterého se údajně dopouštěl Jihoafričan Lolly Jackson. Později, když začal být Krejčíř spojován s několika vraždami, se O'Sullivan zaměřil přímo na něj. Věří, že svým pátráním přispěje ke Krejčířovu uvěznění, protože policii předává získané důkazní materiály. Zároveň ale zdůraznil, že své vyšetřování financuje z vlastních zdrojů a neplatí ho ani policie, ani česká vláda, jak v minulosti naznačovali Krejčířovi právníci.

Obavy o svou bezpečnost v souvislosti s vyšetřováním O'Sullivan odmítá. "V minulosti jsem pracoval v tajné službě," řekl a zdůraznil, že u sebe neustále nosí zbraň. "Jestli budou chtít přijít, ať přijdou. Já se žádných zločinců nebojím," doplnil.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Z Česka utekl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile, v mezidobí žil na Seychelách. Jihoafrická média spojují Krejčíře s řadou zločinů, žádný z nich mu ale soudy neprokázaly. Česko usiluje o Krejčířovo vydání od jeho příletu do JAR. O extradici požádalo 8. června 2007, od té doby jihoafrické orgány záležitost řeší a rozhodnutí zatím nepadlo.

Reklama

Související témata:

Související články

V JAR zatkli Radovana Krejčíře

V Jihoafrické republice zatkli v pátek uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Viní ho z pokusu o vraždu a únos, napsal web Eyewitness News. Policie...

Výběr článků

Načítám