Hlavní obsah

Krejčíř lže, zastřeleného Mrzáka Sama znal dobře, tvrdí vyšetřovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř podle jihoafrických vyšetřovatelů lže, když tvrdí, že znal jen zběžně Libanonce Sama Ísu, který byl v sobotu zavražděn nedaleko Johannesburgu. Jihoafrickému serveru EyeWitness News (EWN) to řekli dva vyšetřovatelé.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Ísa a Krejčíř, který v Jihoafrické republice žije od roku 2007, prý byli v minulých dvou letech často vídáni spolu. Ísovo auto bylo kromě toho pár hodin před vraždou spatřeno před směnárnou Moneypoint, která patří Krejčířovi, jenž z Česka utekl před policejním vyšetřováním.

Ísá, známý mimo jiné pod přezdívkami Černý Sam nebo Mrzák Sam, byl v sobotu zastřelen v autě stojícím na semaforech poblíž Bedford Centre východně od Johannesburgu. Jihoafrická média informovala o incidentu jako o vraždě "Krejčířova společníka".

Krejčíř se ale v reakci pro server EWN od incidentu distancoval a prohlásil, že zavražděného znal jen zběžně.

"Neznal jsem ho tak dobře, byl to velice uzavřený člověk. Nikdo nevěděl, co dělá nebo kdo jsou jeho společníci," řekl prý Krejčíř.

Byl to flamendr a vídali je spolu, tvrdí kriminalista

"Když Krejčíř říká, že ho (Ísu) neznal nebo sotva znal, rozhodně lže," řekl ale v neděli EWN vyšetřovatel Paul O´Sullivan.

Ísá a Krejčíř prý v minulých dvou letech byli pravidelně vídáni spolu. Kromě toho Ísovi přátelé v rozporu s Krejčířovým vyjádřením popsali zavražděného jako "flamendra".

Měl být obětí Krejčíř?

Zpráva o novém případu vraždy spojovaném s Krejčířem vyvolala široký ohlas na sociálních sítích. Na Twitteru se objevila záplava reakcí, včetně spekulací, že obětí střelby měl být – nebo dokonce byl – sám Krejčíř. Autoři některých tweetů tvrdili, že JAR se mění v Divoký západ, kde se gangsteři vymkli jakékoli kontrole. Objevily se i názory, že Krejčíř může v Jihoafrické republice nerušeně dělat, co se mu zlíbí, a ještě žádá o udělení azylu. Vypadá to, že Krejčíř je nedotknutelný, napsal jeden z uživatelů Twitteru.

Podle jednoho z tweetů jihoafrické úřady "by měly Krejčíře i všechnu sebranku kolem něj ze země vyexpedovat". Další twitterový vzkaz ale předpovídá, že to nakonec nebude zapotřebí: "Gauneři vždycky dostanou, co zaslouží. Ísu rozstříleli jak řešeto 30 kulkami z kalašnikova. Krejčíř bude brzy následovat".

Vraždy kolem Krejčíře

Krejčíř podle vyšetřovatele O´Sullivana důsledně popírá své zapojení do podobných incidentů, a to navzdory jasným spojitostem.

"Proč Radovan Krejčíř popřel, že by měl něco společného s Uwem Gemballou? Proč popřel, že měl něco společného se smrtí Lollyho Jacksona? Co myslíte, že tito chlápci udělají? Přijdou snad a řeknou: Ano, to jsem byl já, zavřete mě?" řekl O´Sullivan serveru EWN.

Připomněl tak dva případy, kdy je Krejčíř v jihoafrických médiích spojován s vraždami podnikatelů a lidí z podsvětí, s nimiž měl český podnikatel osobní či "podnikatelské" vztahy. Policie mu ale dosud nic neprokázala. "Problém je, že Krejčíř má řadu policistů na své výplatní listině," tvrdí O´Sullivan.

Další vyšetřovatel Chad Thomas řekl, že spojitost mezi Krejčířem a Ísou je očividná. "Co asi tak Sam dělal, když vyšel z hotelu za Radovanovou zastavárnou v tu (sobotní) ranní hodinu, když bydlí necelé tři kilometry odtud?"

V případu sobotní vraždy Sama Ísy nebyl zatím nikdo zatčen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám