Hlavní obsah

Kouření v autě, ve kterém jede i dítě, bude v Anglii trestným činem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští kuřáci se mají na co těšit. V pondělí prošel parlamentem dodatek k zákonu o dětech a rodině, ve kterém stojí, že přítomnost dítěte v autě zakazuje lidem ve voze kouřit. Pakliže návrh schválí i vláda, jeho porušení bude automaticky znamenat trestný čin. Zdroj ze sídla premiéra Davida Camerona již BBC řekl, že kabinet zákaz zavede.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh opozičních labouristů odsouhlasili poslanci jasným poměrem 376 hlasů ku 107. Proti byli jen někteří konzervativci, podle nichž je takové opatření zbytečné a těžko prosaditelné v praxi.

Schválený text umožňuje, aby zákaz zavedla i waleská vláda. Její představitel podle agentury Reuters usoudil, že se tak nejspíš stane. Jeden skotský poslanec sdělil, že podobný text se bude ještě letos projednávat také ve Skotsku.

„Jsme naprosto nadšeni,“ uvítala hlasování zákonodárců v Londýně ředitelka nadace British Lung Foundation pro prevenci a léčbu plicních onemocnění Penny Woodsová. Zákazy kouření v autech s dětmi se prosadily již dříve na národní či místní úrovni například ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, v Jihoafrické republice a na Kypru.

Reklama

Výběr článků

Načítám