Hlavní obsah

Korejský poloostrov se přiblížil válce

Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/New York
Aktualizováno

Jihokorejské a americké jednotky dislokované na území Jižní Koreje ve čtvrtek ráno zvýšily stupeň bojové pohotovosti z třetího na druhý. Reagují tak na jaderný test Severní Koreje a skutečnost, že Pchjongjang ve středu vypověděl smlouvu o příměří z roku 1953. Zvýšení stupně bojové pohotovosti znamená i mobilizaci záloh.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Korejský poloostrov se přiblížil válceVideo: Reuters

 
Článek

„Velitelství kombinovaných sil zvýšilo bojovou pohotovost na stupeň dvě,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Je to nejvyšší stupeň od roku 2006, kdy byla dvojka vyhlášena po prvním testu severokorejské jaderné bomby.

„Průzkum nad Severem bude zesílen, bude nasazeno více letadel a lidí,“ uvedl mluvčí ministerstva pro AFP. Upřesnil, že se posílí vzdušný průzkum, nasadí více zpravodajských analytiků a dalších zpravodajských specialistů, kteří budou sledovat a vyhodnocovat dění v Severní Koreji. Další podrobnosti odmítl upřesnit.

Zvýšení stupně bojové pohotovosti se týká i 28 500 amerických vojáků dislokovaných v Jižní Koreji.

"Prezident a vláda se sešli už na několika mimořádných zasedáních, kde intenzívně probírají možné scénáře dalšího vývoje situace. Korejské ozbrojené síly jsou připraveny rychle zareagovat. Na druhou stranu se ale nezdá, že by byla stávající situace větší části korejského obyvatelstva vnímána jako opravdové nebezpečí," uvedl pro Novinky český velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša a dodal: "Je třeba si také uvědomit, že občasné rozmíšky mezi oběma stranami nejsou výjimečnou záležitostí především v oblasti nejasně vymezené mořské hranice na západním pobřeží  Korejského poloostrova, kde KLDR dnešní status quo neuznává."

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Jihokorejský voják střeží hranici s KLDR

Zda zvýšení bojové pohotovosti znamená i částečnou mobilizaci záloh, Olša neví, ale nemůže to vyloučit. 

KLDR odstoupila od dohody o příměří a hrozí vojenskou akcí 

Ve středu Severní Korea oznámila, že „odstupuje od dohody o příměří z roku 1953", která ukončila boje v rámci korejské války. Tu však nikdy nenahradila mírová smlouva, takže oba státy jsou technicky stále ve válce. 

Severní Korea současně ve středu pohrozila, že zaútočí na americké a jihokorejské lodě, které by se pokoušely zastavit její plavidla a kontrolovat, zda na nich nejsou zbraně hromadného ničení. Když v úterý Jižní Korea oznámila, že se připojí k americkému programu kontrol lodí, Pchjongjang to označil za „vyhlášení války". 

„Jakýkoli nepřátelský čin proti naším mírumilovným lodím, včetně prohledávání a zabavení, bude považován za neomluvitelné porušení naší suverenity. Odpovíme na ně okamžitě silným vojenským úderem,“ uvedl mluvčí severokorejské armády pro severokorejskou tiskovou agenturu KCNA. [celá zpráva]

Rada bezpečnosti OSN stále jedná

Celou středu pokračovalo jednání Rady bezpečnosti OSN o aktuálním napětí na Korejském poloostrově. Ruský ministr Sergej Lavrov ale odmítl tvrdý postup prosazovaný Spojenými státy. Podle něj je potřena se vyhnout trestu pro samotný trest. Původně Rusko volalo po tvrdém odsouzení testu ze strany Rady bezpečnosti.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová naopak sdělila, že by byla potěšena kdyby se podařilo dosáhnout odsouzení Severní Koreje ze strany celého mezinárodního společenství, na kterém by se podílelo i Rusko a Čína.

Clintonová odsoudila, že Sever porušil vystřelením raket a jaderným testem předchozí rezoluce Rady bezpečnosti i dohody vzešlé z šestistranných rozhovorů mezi KLDR, Jižní Koreou, Japonskem, Čínou, Ruskem a USA o řešení severokorejského jaderného programu.

„Pro Severní Koreu existovala šance vrátit se do rámce diskusí v rámci šestistranných rozhovorů a my bychom mohli zase vidět výsledky spolupráce se Severní Koreou na její denuklearizaci," řekla s tím, že jednání se mohou obnovit.

Jaderná krize s KLDR trvá od roku 2002
Krize se severokorejským jaderným programem naplno propukla v roce 2002, kdy se ukázalo, že KLDR porušila dohodu z roku 1994 a tajně produkovala plutonium pro jaderné zbraně, i když se výměnou za mezinárodní pomoc zavázala neprovozovat grafitové reaktory.
Šestistranné rozhovory o programu za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA byly zahájeny v roce 2003 s cílem přimět KLDR, aby se vzdala svého jaderného programu výměnou za energetickou a potravinovou pomoc. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum.
V říjnu 2006 KLDR oznámila, že provedla podzemní jaderných výbuch. O úspěšnosti testu ale USA pochybují.
Pchjongjang v roce 2007 přistoupil na to, že odstaví reaktor v Jongbjonu a zpřístupní informace o všech svých jaderných zařízeních. Výměnou za to měla Severní Korea získat energetickou pomoc v podobě miliónu tun topného oleje a výmaz z amerického seznamu zemí podporujících terorismus.  V roce 2008 začala dohoda po dlouhých tahanicích platit, KLDR zlikvidovala chladící věž v Jongbjonu.
V lednu 2009 KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.V dubnu vypustila raketu dlouhého doletu a květnu provedla druhý jaderný test.

Reklama

Související články

KLDR údajně odpálila další tři rakety

Jen pár hodin po pondělní jaderné zkoušce provedla Severní Korea další zbraňové testy. Oznámila to jihokorejská agentura Jonhap s tím, že Severokorejci...

Výběr článků

Načítám