Hlavní obsah

Kim Čong-un přiznal velké hospodářské problémy KLDR

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval v neděli armádu i diplomaty, aby podnikli opatření zajišťující bezpečnost a svrchovanost vlasti. Na plenárním zasedání ústředního výboru Korejské strany práce Kim v projevu přiznal, že se KLDR ocitla ve vážné ekonomické situaci, uvedla severokorejská agentura KCNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zasedání výboru v KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Podle KCNA Kim nařídil ”napravit vážnou situaci, v níž se ocitla hlavní průmyslová odvětví”. „Podrobně navrhl zaměření boje, který by přinesl rozhodující obrat ve vývoji ekonomiky země i ve standardech života lidí, jak to vyžaduje korejská revoluce a budování silné socialistické země.“

Severokorejské sdělovací prostředky se v pondělí věnovaly části projevu, v níž Kim vyzval ke zvýšení zemědělské produkce a úrovně vědy, vzdělávání a zdravotnictví. Zmínil, že ekonomika země byla zasažena mezinárodními sankcemi.

300 gramů na den

Severní Korea během letošního roku uvedla, že kvůli neúrodě musela opakovaně snížit denní příděly potravin na 300 gramů.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský předseda Kim Čong-un při projevu na stranickém zasedání

KLDR nezveřejňuje ekonomické statistiky a informace o stavu jejího hospodářství pocházejí jen ze zahraničních zdrojů. Jihokorejská centrální banka v červenci odhadla, že se ekonomika KLDR loni propadla o 4,1 procenta, což je nejhorší výsledek od hladomoru v 90. letech.

Severokorejci dostávají kvůli suchu jen 300 gramů potravin denně

Svět

O mimořádné situaci svědčí už samotné plenární zasedání, které podle KCNA pokračuje, což znamená, že se jedná i v pondělí. Podobná stranická zasedání se konají v Severní Koreji jen výjimečně, uvedla jihokorejská agentura Jonhap, natož aby byla tak dlouhá.

Obrana zůstává prioritou

V sobotu Kim předsedal prvnímu dni zasedání, které se sešlo, „aby se překonaly mnohonásobné a tvrdé zkoušky a potíže a dále se urychlil vývoj revoluce“. Klíčové je zachovat protiimperialistickou nezávislost a pevnou vůli.

V projevu Kim řekl podle listu The Guardian, že je potřeba „přijmout pozitivní a ofenzivní opatření, která plně zajistí suverenitu a bezpečnost země“.

Podle agentury AP panují obavy, že severokorejský vůdce vypoví zablokované rozhovory s USA o denuklearizaci a nechá obnovit testy jaderných náloží a mezikontinentálních balistických raket. Stranické zasedání se koná těsně před úterním vypršením lhůty, již dal Kim Spojeným státům na to, aby změnily postoj k rozhovorům o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Pokud tak neučiní, Severní Korea už s USA dál jednat nebude.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na plenárním zasedání Korejské strany práce

Zda se Kim ve svém proslovu na stranickém zasedání zmínil o USA nebo o svých záměrech v rozhovorech s USA, KCNA neinformovala. Kim však už dříve dal najevo, že je připraven změnit taktiku, pokud Washington setrvá u sankcí a tlaku na KLDR. Očekává se, že by mohl novou strategii ohlásit ve středečním novoročním projevu.

Severní Korea hrozí po testu motoru jaderným odstrašováním

Svět

Kim se v minulých dvou letech sešel třikrát s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, avšak setkání nepřinesla očekávaný výsledek. Na tom posledním v červnu se shodli, že chtějí rozhovory obnovit. Přípravná jednání, která se v říjnu konala ve Švédsku, byla ale neúspěšná, protože KLDR na nich Američany obvinila z neústupnosti, když odmítli postupné uvolňování sankcí, které by pomohlo severokorejskému hospodářství. [celá zpráva]

Rusko a Čína před Vánocemi v zájmu zlepšení životních podmínek obyvatel KLDR navrhly Radě bezpečnosti OSN ukončit některé sankce vůči Severní Koreji. Šlo o uvolnění vývozu uhlí, textilu a mořských plodů i zajištění možnosti Severokorejcům pracovat v zahraničí. Spojené státy byly proti.

Rusko a Čína navrhují zmírnit sankce proti KLDR, USA jsou proti

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám