Hlavní obsah

KLDR zřejmě chystá jaderný test v uhelném dole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Severní Korea je připravena provést jadernou zkoušku hluboko v opuštěném uhelném dole. Pokus ale může odložit, pokud jí vysvitne naděje na ústupky od Spojených států. Informoval o tom čínský zdroj, který si nepřál být jmenován. Jihokorejská média spekulují, že se test mohl uskutečnit už o víkendu nebo příští týden.

Článek

Jaderná nálož má prý být odpálena asi 2000 metrů pod zemí v dole na severu země poblíž hranice s Čínou. [celá zpráva] Severokorejský vůdce Kim Čong-il vydal také instrukce, že test nesmí příliš otřást horou Pektu, kterou Korejci považují za posvátnou.

Jihokorejské listy v pátek o místu možného test hojně spekulovaly s poukazem na to, že v KDLR jsou tisíce důlních šachet, které by k tomu mohly být využity. Tajné služby Jižní Koreje a okolních zemí zaměřují pozornost na tři až čtyři pravděpodobná místa, kde by jaderná nálož mohla být odpálena.

Například v lokalitě Kilču zaznamenala americká rozvědka již v srpnu podezřelé pohyby vozidel, které vyvolaly dojem, že tam je možná jaderná střelnice. Spekuluje se o tom, že by pokusný výbuch mohl nastat o víkendu nebo příští týden.

KLDR patrně tlačí na USA

Čínský zdroj také řekl, že Pchjongjang nemusí provést zkoušku za každou cenu, pokud se podaří Číně a jiným asijským mocnostem přesvědčit USA, aby zrušily finanční sankce proti KLDR a zahájily s jejím režimem dialog.

Washington uplatňuje proti Pchjongjangu finanční embargo kvůli obvinění, že Severokorejci vyrábějí dolarové padělky a perou špinavé peníze. Také nejeví sebemenší náznaky toho, že by chtěl KLDR nějak ustupovat.

Reklama

Související články

Severní Korea chce provést jadernou zkoušku

Severní Korea provede jadernou zkoušku, jejímž cílem bude posílit obranyschopnost vůči "nepřátelství" Spojených států. V úterý to oznámilo severokorejské...

USA pohrozily KLDR kvůli jaderným testům

Spojené státy přímo kontaktovaly Severní Koreu a varovaly ji před provedením jaderné zkoušky. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na hlavního...

Výběr článků

Načítám