Hlavní obsah

KLDR vyhodila do vzduchu styčný úřad obou korejských států

Soul
Aktualizováno

Severní Korea vyhodila do povětří styčný úřad obou korejských států, který se nachází v pohraničním městě Kesong na území KLDR. Oznámila to Jižní Korea bez dalších podrobností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR vyhodila do vzduchu styčný úřad obou korejských státůVideo: Reuters

 
Článek

„Severní Korea ve 14:49 místního času (7:49 SELČ) výbuchem zničila korejský styčný úřad,” sdělilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Úřad vznikl v roce 2018 a byl považován za první krok ke zřízení velvyslanectví a k těsnější spolupráci obou korejských států.

Pchjongjang v posledních dnech stupňuje napětí na Korejském poloostrově. Minulý týden KLDR varovala, že vypoví mezikorejskou vojenskou dohodu z roku 2018, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou pomocí balonů posílat na sever země letáky kritizující severokorejský režim.

Následně Pchjongjang přerušil komunikační spojení a v úterý pohrozil návratem do demilitarizovaných zón, stanovených mezikorejskými mírovými dohodami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Styčný úřad Severní a Jižní Koreje v Kesongu byl slavnostně otevřen v roce 2018Video: Reuters

„Naše armáda pečlivě sleduje současnou situaci, ve které se vztahy mezi severem a jihem zhoršují, a plně se připravuje na poskytnutí bezpečné vojenské záruky pro všechna opatření, která má strana a vláda přijmout," uvedla v prohlášení severokorejská armáda.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem řádné mírové smlouvy. Nejvyšší představitelé obou zemí se v roce 2018 sešli na třech summitech a slíbili, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova. Od té doby ale mezikorejské vztahy výrazně ochladly.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Severokorejský předseda Kim Čong-un na pondělní návštěvě u dělostřelců

Podle některých analytiků se Severní Korea snaží vyvolat napětí, aby podpořila vnitřní jednotu země, nebo se chystá k větší provokaci kvůli přetrvávajícím sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo za její jaderné a raketové zbrojní programy. Sankce tvrdě doléhají na ekonomiku KLDR, která nyní navíc čelí tlaku kvůli koronavirové krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám