Hlavní obsah

Severní Korea provedla už čtvrtý raketový test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea odpálila v pondělí ze svého východního pobřeží směrem k Japonskému moři balistickou raketu, informovala japonská pohraniční stráž. Raketa měla spadnout do moře. Japonsko proto vydalo varování rybářským lodím, aby se držely od zbytku střely co nejdál, píše agentura TASS. Od začátku roku je to už čtvrtý raketový test, poznamenává agentura.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejci sledují na obrazovce záběry severokorejské střely.

Článek

Japonský ministr obrany Nobuo Kiši uvedl, že střely urazily vzdálenost asi 300 kilometrů a dopadly do moře poblíž severokorejského východního pobřeží.

Nejnovější zkouška zřejmě zahrnovala dvě balistické střely krátkého doletu, odpálené východně od letiště v Pchjongjangu, uvedl v prohlášení jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů.

Předchozí tři testy střel podnikla KLDR minulý a předminulý týden. Ve dvou případech tvrdila, že úspěšně otestovala hypersonické střely. Jedna doletěla do vzdálenosti 700 kilometrů, druhá zasáhla cíl vzdálený 1000 kilometrů. Při posledním testu Severní Korea zkušebně odpálila balistickou střelu nesenou železnicí.

Série testů přichází jen krátce poté, co se vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji zbrojního arzenálu kvůli „nestabilní mezinárodní situaci“.

Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám