Hlavní obsah

KLDR má vylepšenou balistickou raketu pro ponorky, ty jí však chybějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severní Korea ve středu tvrdila, že balistická raketa odpálená v úterý z ponorky je výrazně vylepšená. Zveřejnila i záběry z jejího odpalu. Byl mezi nimi i záběr ponorky, jenomže staré a použité už při předchozích testech. A větší novou má zřejmě jen jednu.

Foto: ČTK/AP

Odpálení severokorejské rakety z ponorky

Článek

Severní Korea oznámila, že střela má „pokročilý naváděcí systém“. Má být schopna i „prudkých změn trajektorie a klouzavého letu“.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un testuje balistické rakety jako o závod

Svět

Záběry z odpálení zveřejnil stranický list Rodong Sinmun. Střela podle expertů oslovených serverem NKNews, jenž se zaměřuje na dění v KLDR, je zřejmě ta, která byla vystavena na severokorejském zbrojním veletrhu Sebeobrana 2021 vedle větší střely Pukguksong.

Muž v modré lesklé kombinéze na oficiální fotografii z KLDR vyvolal rozruch

Svět

„Byla to rozhodně ta menší,“ uvedl ředitel Střediska Jamese Martina po nešíření jaderných zbraní Jeffrey Lewis. Podle něj by se mohla lépe vyhnout protiraketové obraně, ale má kratší dolet, takže není strategickou zbraní.

Foto: ČTK/AP

Série záběrů z testu severokorejské balistické rakety odpalované z ponorek

„Menší průměr ji dělá lehčí. To omezuje její nosnost a dostřel, ale výhodou je, že na severokorejských ponorkách může být umístěno více těchto střel,“ uvedl Tal Inbar z organizace MDAA zaměřující se na obranu proti raketám.

Vypálena u ponorkové základny

Podle jihokorejských zdrojů byla raketa vypuštěna nedaleko přístavu Sinpcho, kde je hlavní severokorejská ponorková základna, a uletěla asi 450 km, přičemž dosáhla výšky 60 km. Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že byly odpáleny dvě střely, z nichž jedna vystoupala do výše 50 km a uletěla asi 600 km a zřejmě šlo o balistickou raketu odpalovanou z ponorek.

Jak ale upozornil Dave Schmerler ze Střediska Jamese Martina, v sérii snímků byla ukázána ponorka třídy 8.24 Jon-kung, což je sovětská ponorka z přelomu padesátých a šedesátých letech, která se vyráběla i v Číně, a KLDR jich v sedmdesátých letech získala asi 20.

Podle americké Iniciativy pro jaderné hrozby byla jedna upravena pro odpalování raket. V analýze z roku 2018 uvedla, že jde o experimentální ponorku, která umožňuje vypustit jen jednu raketu, přičemž se navíc musí vždy po několika dnech vynořit. U starších testů se dokonce objevily pochybnosti, zda byla střela vypuštěna z ponorky, anebo z podmořské konstrukce. Týkat se to mělo testu z října 2019. [celá zpráva]

„Pořád čekáme na větší ponorku, kterou jsme viděli v roce 2019,“ řekl Schmerler. Před dvěma lety se objevily záběry Kim Čong-una u rozestavené větší ponorky třídy Kore (velryba).

Severní Korea dokončuje novou ponorku, unese tři balistické rakety

Svět

Jedna už má být v provozu. Satelitní záběry z 18. října  ukázaly, že v přístavu Sinpcho se nedávno objevila i větší ponorka. Dokonce byly zveřejněny snímky nové ponorky s otevřenou šachtou s balistickou raketou. Jeden jediný kus ale nepředstavuje hrozbu a ukazuje, že pokrok ve výrobě balistických raket je v KLDR rychlejší než vývoj a stavba podmořských člunů.

Reklama

Výběr článků

Načítám