Hlavní obsah

Severní Korea dokončila přípravy na jaderný test

– Washington • Aktualizováno

Severní Korea dokončila přípravy na další jaderný test a čeká se už jen na politické rozhodnutí. V pondělí to po jednání se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem řekl jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Blinken varoval, že v případě, že se KLDR rozhodně test uskutečnit, bude odezva USA a spojenců rychlá. Změnit by se v tom případě mohl i americký vojenský postoj, napsala agentura AFP.

„Severní Korea dokončila přípravy na další jaderný test a myslím si, že se jen čeká na politické rozhodnutí,“ řekl na tiskové konferenci ministr Pak Čin. Podle něj by test vyvolal nové mezinárodní sankce.

KLDR se podle Paka nachází na křižovatce – buď provede test a zvolí si hlubší mezinárodní izolaci, nebo se vydá směrem k většímu dialogu.

„Domnívám se, že by velmi pozitivní roli v přesvědčování KLDR mohla sehrát Čína,“ uvedl ministr.

Korea a USA v reakci na test KLDR odpálily osm raket

Zahraniční

Blinken vyjádřil znepokojení z možnosti, že KLDR uskuteční svůj sedmý jaderný test. „Jsme připraveni na všechny scénáře,“ uvedl Blinken.

USA podle něj jednají se spojenci v oblasti – vedle Jižní Koreje také s Japonskem – a zvažují změnu svého krátkodobého i dlouhodobého vojenského postoje.

„Budeme vyvíjet tlak do doby, než režim v Pchjongjangu změní kurz,“ řekl šéf americké diplomacie.

Součástí nátlaku jsou sankce proti představitelům KLDR, ale také ruským a čínským subjektům, které Severní Koreji pomáhají s rozvojem balistických raket i jaderného programu.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jakc Sullivan dnes řekl svému čínskému protějšku Jangovi Ťie-čch', že by USA a Čína „měly být schopny spolupracovat ohledně Severní Koreje“.

KLDR provedla další raketový test

Svět

Během více než čtyřhodinového setkání oba představitelé probrali otázky, které dlouhodobě vyvolávají spory mezi Washingtonem od Pekingem, například situaci ohledně Tchaj-wanu či v Jihočínském moři.

Severní Korea letos uskutečnila už 18 raketových testů, uvedla agentura AP. Raketové i jaderné testy KLDR zakazují rezoluce OSN.

Na konci května USA v Radě bezpečnosti OSN navrhly zpřísněné sankce proti Pchjongjangu, návrh ale vetovaly Rusko a Čína.

O víkendu KLDR vystřelila i řadu dělostřeleckých střel, které by v případě zamíření mohly zasáhnout okolí jihokorejské metropole Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám