Hlavní obsah

KLDR hlásí úspěšné vypuštění špionážní družice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea oznámila úspěšné vypuštění rakety se špionážní družicí na oběžnou dráhu Země. Spojené státy vypuštění družice odsoudily s tím, že jde o porušení řady rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Pchjongjang se již letos v květnu a v srpnu pokusil vyslat do vesmíru svou vlastní špionážní vojenskou družici, oba starty však skončily neúspěchem.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v jihokorejském Soulu sledují zpravodajství o odpálení severokorejské rakety

Článek

Vypuštění rakety podle severokorejské tiskové agentury KCNA přihlížel vůdce KLDR Kim Čong-un. Agentura dodala, že země hodlá v blízké budoucnosti vypustit ještě další satelity.

Japonská vláda krátce před severokorejským oznámením uvedla, že KLDR odpálila „podezřelou balistickou střelu“. „I v případě, že cílem je vypuštění družice, použití balistické rakety je jasným porušením příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN,“ vzkázal podle stanice BBC japonský premiér Fumio Kišida.

Vyslání špionážní družice na oběžnou dráhu selhalo KLDR i napodruhé

Svět

Bílý dům uvedl, že se jedná o „bezostyšné porušení řady rezolucí Rady bezpečnosti OSN“. Krok Pchjongjangu „zvyšuje napětí a hrozí destabilizovat bezpečnostní situaci v regionu i mimo něj“, zdůraznila v prohlášení mluvčí Národní bezpečností rady Bílého domu Adrienne Watsonová.

Japonská vláda vydala v souvislosti s odpalem severokorejské rakety varování pro obyvatele prefektury Okinawa na jihu země a vyzvala je, aby se ukryli v budovách či podzemí. Po chvíli varování odvolala.

Pomoc se satelity nabídl i Putin

Rada bezpečnosti OSN zakázala Pchjongjangu vypouštět satelity, protože je považuje za záminku k testování severoamerické raketové technologie. O vypuštění špionážní družice se KLDR před dnešním startem pokusila letos dvakrát.

Po květnovém pokusu Jižní Korea získala část trosek a oznámila, že družice nemá „žádné vojenské využití“. Po selhání druhého pokusu v srpnu Pchjongjangská vesmírná agentura oznámila, že to zkusí znovu v říjnu, ale vypuštění špionážní družice země oznámila až nyní.

Ruský prezident Vladimir Putin v září po schůzce se severokorejským lídrem Kim Čong-unem navrhl, že by Moskva mohla pomoci Pchjongjangu mimo jiné i s konstrukcí družic, ale není jasné, zda Rusko již nějakou takovou pomoc poskytlo.

KLDR zkusí znovu vypustit špionážní satelit, řekla Kimova sestra

Svět

Severní Korea se pošesté pokusila vyslat do vesmíru špionážní družici. Neúspěšně

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám