Hlavní obsah

KLDR zkusí znovu vypustit špionážní satelit, řekla Kimova sestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea se znovu pokusí vypustit na oběžnou dráhu špionážní satelit, řekla to sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong. Země se pokusila satelit vypustit už ve středu, ovšem neúspěšně. Raketa spadla do žlutého moře.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong na archivním snímku

Článek

Kim Jo-čong, jež patří k nejvyšším představitelům severokorejského režimu, uvedla, že špionážní satelit „v blízké době bude správně umístěn na oběžnou dráhu a začne svou misi“. Podle Kimovy sestry musí Severní Korea chránit „svá suverénní práva a zájmy“.

KLDR neúspěšný start přiznala nezvykle rychle. Ve středu uvedla, že se raketa zřítila do moře kvůli problémům s pohonem. Podle CNN druhý stupeň rakety, který nesl satelit, špatně zažehl motory poté, co se oddělil vyhořelý první stupeň rakety.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Včerejší start rakety Chollima-1 rocket se nezdařil, spadla do moře

Start balistické rakety se satelitem silně kritizovaly Spojené státy, Japonsko i Jižní Korea. Japonsko hrozilo, že pokud raketa přeletí její území, sestřelí ji.

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že použitím balistické rakety KLDR porušila rezoluce Rady bezpečnosti, které jí zakazují tento druh raket využívat. Kosmické nosiče jsou upravené balistické rakety.

Kim Jo-čong neúspěšný pokus hájila. Podle ní by musely být souzeny všechny další země, které už vypustily tisíce satelitů. „Severní Korea udělá vše pro to, aby posílila válečné zastrašování ve všech směrech,“ citovala ji severokorejská agentura KCNA.

Severní Korea se pošesté pokusila vyslat do vesmíru špionážní družici. Neúspěšně

Svět

Japonsko pohrozilo KLDR sestřelením jakékoliv její rakety, která ohrozí jeho území

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám