Hlavní obsah

KLDR asi obnovila činnost v jaderném komplexu

– Vídeň/Soul

Severní Korea zřejmě po dvou letech obnovila činnost ve svém jaderném komplexu v Jongbjonu, informovala agentura Reuters s odvoláním na poslední výroční zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta monitoruje jaderné aktivity KLDR na dálku, zejména na základě satelitních snímků, protože od roku 2009 jí Pchjongjang neumožňuje návštěvy inspektorů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

„Nezaznamenali jsme činnost v jaderném reaktoru (v Jongbjonu) od prosince 2018 do začátku července 2021,” uvádí se ve zprávě MAAE s pátečním datem. Od začátku minulého měsíce experti agentury evidují mimo jiné vypouštění chladící vody související s činností reaktoru.

Pode tiskové agentury Yonhap dorazil o víkendu do Washingtonu jihokorejský zmocněnec pro jednání o severokorejském jaderném programu No Kju-tuk. Už minulý týden jednal v Soulu americký zvláštní vyslanec pro Severní Koreu Sung Kim. „Rád bych hovořil o různých tématech týkajících se Korejského poloostrova, včetně severokorejského jaderného programu.” řekl No novinářům ve Washingtonu.

KLDR uskutečnila už šest jaderných testů 

Severní Korea se v roce 1985 připojila ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT), ale v lednu 2003 od ní odstoupila. Od roku 2003 se uskutečnilo několik kol šestistranných rozhovorů s KLDR, jichž se dále účastnily Jižní Korea, Japonsko, USA, Čína a Rusko. KLDR na nich oznámila, že má jadernou bombu. Rozhovory uvázly a od října 2006 provedla KLDR šest jaderných testů, při posledním v roce 2017 odpálila vodíkovou bombu.

Severní Korea odpálila jadernou bombu, dosud nejsilnější

Svět

KLDR sice v roce 2008 zbourala chladící věž v Jongbjonu výměnou za uvolnění sankcí, ale o rok později odpálila druhou jadernou nálož.

Trump a Kim podepsali historickou dohodu

Svět

O jednání o denuklearizaci KLDR se neúspěšně pokoušel bývalý prezident Donald Trump, který se třikrát setkal s lídrem KLDR Kim Čong-unem. Trump požadoval, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom byl ochoten odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Výsledkem prvního jednání v červnu 2018 v Singapuru je alespoň moratorium na další severokorejské jaderné testy a zkoušky mezikontinentálních balistických raket.

Výběr článků

Načítám