Hlavní obsah

Kima v Koreji nenápadně prohlédl americký doktor-špión

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Kim Čong-il (67), který loni v srpnu podle západních zpravodajských zdrojů utrpěl mrtvici, a proto se pak několik měsíců neobjevoval na veřejnosti, absolvoval neobvyklou lékařskou prohlídku. Postaral se o ni lékař Billa Clintona Roger Band, profesor pohotovostní medicíny z nemocnice Pensylvánské univerzity, který doprovázel v srpnu amerického exprezidenta do Pchjongjangu.

Článek

Vládu Baracka Obamy po návratu informoval, že Kim se po mrtvici stále zotavuje, ale jeho stav je stabilizovaný. Prozradil to ve čtvrtek s odvoláním na diplomatické zdroje ve Washingtonu vlivný jihokorejský list Čoson ilbo.

Zatímco Clinton při tříhodinovém setkání s Kimem dohadoval propuštění dvou amerických novinářek, Band měl možnost jako člen nejužšího doprovodu severokorejského vůdce celou dobu z bezprostřední blízkosti sledovat a dobře prohlédnout.

Činitelé americké administrativy Banda před cestou instruovali, o co mají zájem. Měl se Kimovi zblízka podívat na zuby, prozkoumat barvu obličeje, vlasy a kůži na temeni hlavy, posoudit jeho schopnost vyjadřování, analyzovat pohyby rukou a nohou a také váhu.

Na základě Bandova pozorování měla vláda USA dospět k názoru, že Kimův stav se zlepšil.

Při sjednávání cesty Clintonovi pomocníci trvali na tom, že exprezidenta při zahraničních cestách doprovází jeho lékař. Severokorejci údajně nebyli proti. Vláda USA si nyní myslí, že Kim souhlasil s Bandovou přítomností, aby světu demonstroval svůj dobrý zdravotní stav. A tím také vyvrátil pověsti, že se potácí na prahu smrti.

Rukama pohybuje a kouří marlborky

O tom, že Kim je „agilní“ a má „dobrou paměť“, hovořil pro japonský list Jomiuri šimbun i hudebník Oleg Ovsjanikov, který hrál v Pchjongjangu 8. září s ruským orchestrem a setkal se s Kimem. Jak řekl, Kim pohybuje volně oběma rukama vzdor zprávám, že jeho levá ruka zůstává paralyzována. Také kouřil americká marlbora.

Tyto informace nepřímo potvrdil admirál Timothy Keating, velitel amerických sil v Pacifiku, v úterním projevu ve Středisku pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). Clintonovu cestu do KLDR označil za „zpravodajsky významnou“.

Kim podle něj byl vzpřímený, vypadal klidně a byl s to udržovat rozumnou diskusi. Jak však varoval, stále není jasné, jaké jsou Kimovy plány kolem nástupnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám