Hlavní obsah

Kim Čong-un se opět neukazuje, z náměstí zmizely portréty jeho otce a děda

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Když se 1. května objevil na veřejnosti severokorejský předseda Kim Čong-un, na čas utichly spekulace, že bojuje o život, nebo je po smrti. Od té doby se však opět neukazuje a spekulace se vracejí. Posílily je zprávy dobře informovaného serveru NK News, že z ústředního náměstí v Pchjongjangu zmizely portréty jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena, který založil KLDR. Severní Korea se snaží spekulace vyvracet.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un při otevření továrny na hnojiva 1. května 2020

Článek

Severokorejský stranický list Rodong Sinmun v sobotu zveřejnil článek o boji proti korupci, ve kterém se také píše, že i když se Kim neukazuje, dál pracuje.

„Nejvyšší vůdce, soudruh Kim Čing-un pokračuje v tuto chvíli bez spánku, bez odpočinku v plnění intenzivního rozvrhu. Od počátku nemá revoluční kalendář našeho vůdce žádné volné dny, prázdniny nebo narozeniny. Naše strana při určování a uplatňování své politiky dál upřednostňuje prospěch lidu a má železnou tyč na ty, kdož škodí prospěchu lidí tím, že zneužívají moc, jsou byrokratičtí a zkorumpovaní,“ píše se v listu.

Ani tento článek ale nevyvrátil pochyby. Server NK News v pátek uvedl, že z pchjongjangského centrálního náměstí zmizely nejen oba portréty, ale také socha otce současného vůdce Kim Čong-ila. Satelitní snímky z 11. května ukazují, že byla zbořena tribuna, odkud severokorejské vedení přihlíželo přehlídkám. Uzavřena je i západní část náměstí.

Kim Čong-un se bojí koronaviru a je v izolaci, tvrdí jihokorejský ministr

Svět

Britský novinář Roy Calley připomenul, že něco takového se běžně neděje. „Naposled se to stalo, když bylo náměstí renovováno po smrti drahého vůdce (Kim Čong-ila). Předpokládám, že připravují přidání třetí sochy na náměstí,“ řekl bulváru Express. Hned dodal: „Kim Čong-un nemůže mít žádné sochy, dokud není po smrti.“ Socha Kim Čong-ila byla na náměstí přidána až po jeho smrti v roce 2011.

Další absence třetího Kima

Když se objevil 1. května Kim Čong-un na slavnostním otevření nové továrny na hnojiva po třech týdnech, kdy o sobě nedával vědět, zmiňovali někteří lidé analyzující záběry, že má Kim otlaky na zápěstí, což by mohlo naznačovat, že byl skutečně operován nebo hospitalizován, i když to Soul i Washington popíraly.

Jeho další osud však zůstává zahalen tajemstvím, jak uvedla v úterý japonská agentura Kjódó. Už 18 dní se neví nic o jeho pohybu, i když satelitní záběry zachycují přesuny jeho vlaku a lodí. Vedení Jižní Koreje ovšem tvrdí, že je naživu a v pořádku a že přebývá Wonsanu.

Kim Čong-un operaci pravděpodobně nepodstoupil, tvrdí jihokorejský zdroj

Svět

Důvodem může být epidemie koronaviru. V zemi kvůli ní byla zavedena tvrdá restriktivní opatření, lidé museli nosit roušky, ulice se dezinfikují a dál jsou zavřené hranice s Čínou a Ruskem. Až nyní se opatření uvolňují. Ruští diplomaté uvedli, že opět mohou do mnoha obchodních středisek, přitom v únoru muselo mnoho diplomatů být v karanténě.

Snaha udržet si image

Nepřítomnost Kima však může mít podle experta Amita Džaina, který byl v KLDR, ještě jeden důvod, jan napsal ve sloupku pro list India Times. Kim se nechce ukazovat v roušce, protože by to škodilo jeho image neomylného supermana, který odolá každému nebezpečí. Zmínil, že na snímcích z otevření továrny na hnojiva stál sám, neshlukovali se okolo něj vedoucí pracovníci s bločky, stáli opodál. I jeho nejbližší spolupracovníci si udržovali nezvyklý odstup.

Vůdce KLDR Kim Čong-un se objevil na veřejnosti

Svět

A náměstí může prodělávat jen běžnou revitalizaci. Socha Kim Ir-sena z ní taky párkrát zmizela - jednou, když se odstraňovalo pokrytí zlatem, a podruhé, když se měnila jeho tvář, aby vypadal starší.

Kimova absence má však dopad na Jižní Koreu, uvedl list The Financial Times. Odrazuje potenciální investory, což se ukázalo na výkyvech jihokorejských akcií. Nepřítomnost Kima srazila ceny Hyundai Elevator už v dubnu. Po zvýšení na začátku května opět klesly, přestože koronavirová krize v té době už opadala. Rosta naopak hodna firem zaměřených na vojenskou produkci jako Hanwha Aerospace, Korea Aerospace Industries a Victek.

Kimova smrt nebo jeho konec ve vedení by totiž vyvolaly velkou nestabilitu na trzích v celé oblasti včetně japonského a vietnamského. Tato informace ovšem také snižuje věrohodnost tvrzení Soulu, že Kim je v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám