Hlavní obsah

Kim Čong-un je ochotný obnovit horkou linku s Jižní Koreou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal najevo, že je od října ochoten obnovit „horké linky” s Jižní Koreou. Informovala o tom agentura Reuters. KLDR komunikaci se svým jižním sousedem přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Podle tiskové agentury KCNA Kim Čong-un řekl, že jeho země nemá důvod Jižní Koreu provokovat nebo jí ubližovat. Je podle něho na Soulu, zda bude pokračovat ve svém neústupném postoji, nebo zda chce pěstovat nové vztahy.

Severní Korea přestala reagovat na telefonáty z jihu v srpnu. Stalo se to jen několik hodin poté, co Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce, řekla, že Soul by měl zaplatit za společné vojenské cvičení se Spojenými státy.

Kimova sestra varovala Jižní Koreu a USA před odvetou za vojenské cvičení

Svět

Nabídka přichází v době zvýšeného napětí, protože Severní Korea otestovala v posledních týdnech několik nových střel. Odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu odvozené od ruských Iskanderů z vlaku a hlavně vyzkoušena novou střelu s plochou letu, což je zbraň, na kterou se nevztahují stávající zákazy Rady bezpečnosti.

KLDR oznámila, že otestovala střelu s plochou dráhou letu s doletem 1500 km

Svět

Tento týden také otestovala manévrující střelu, která má být údajně hypersonická, tedy překračovat pětinásobně rychlost zvuku.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Obvykle po zvýšené frekvenci testů přichází KLDR s nabídkami na deeskalaci, protože získala nová data o svých nosičích a ty potřebuje vyhodnotit a podle nich upravit své rakety.

Oba státy na Korejském poloostrově jsou technicky vzato ve válečném stavu od korejské války, která propukla v červnu 1950 a v červenci 1953 boje zastavilo jen příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám