Hlavní obsah

Kimova sestra varovala Jižní Koreu a USA před odvetou za vojenské cvičení

Pchjongjang

Pokud Jižní Korea a USA tento týden uskuteční společné vojenské cvičení, budou čelit ještě větší bezpečnostní hrozbě, oznámila v úterý Kim Jo-čong, sestra a blízká poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una. Spojené státy a Jižní Korea začnou s přípravou na cvičení v úterý, a to i přes opakovaná varování KLDR, napsala v pondělí jihokorejská agentura Jonhap.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na snímku z 2. března

Článek

Společné cvičení zničí podle Pchjongjangu veškerý pokrok dosažený v zlepšujících se mezikorejských vztazích.

„Je nevítaným, sebezničujícím krokem, který ohrožuje severokorejský lid a zvyšuje napětí na Korejském poloostrově,” oznámila Kim Jo-čong v prohlášení zveřejněném severokorejskou státní agenturou KCNA.

„USA a Jižní Korea budou ignorováním našich opakovaných varování (ohledně podstoupení válečného cvičení) čelit mnohem závažnějším bezpečnostním hrozbám,” dodala poradkyně severokorejského diktátora.

Severní a Jižní Korea obnovily horké linky

Svět

Soul se podle ní dopouští „zrádného chování”, jelikož obě Koreje nedávno obnovily dlouho přerušené komunikační linky.

Jihokorejské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že načasování, rozsah a uskupení cvičení ještě nejsou finalizovány. Americké síly v Jižní Koreji odmítly podrobnosti vzhledem k vnitřním pravidlům komentovat.

Spojené státy mají v Jižní Koreji okolo 28 500 vojáků. Americká a jihokorejská armáda pořádají manévry v srpnu pravidelně a vyvolávají tím rozhořčené reakce Severní Koreje, která tato cvičení považuje za přípravu invaze do KLDR.

Kimova sestra varovala USA před cvičením

Svět

V loňském roce byl rozsah cvičení omezený kvůli pandemii nemoci covid-19. Velká společná cvičení se nekonala poté, co Kim Čong-un a bývalý americký prezident Donald Trump podepsali v Singapuru rámcovou smlouvu o snížení napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám