Hlavní obsah

Každý desátý na světě v uplynulém roce podplácel

Novinky, BBC, rei, Transparency International

Více než každý desátý člověk na světě musel v uplynulých dvanácti měsících podplácet. Vyplývá to z výsledků průzkumu Transparency International, kterého se v 60 zemích od června do září účastnilo přes 60 tisíc lidí.

Článek

Policie a soudci patří k nejvíce zkorumpovaným, platila jim čtvrtina lidí, kteří s nimi přišli do kontaktu. Polovina respondentů se domnívá, že korupce narůstá. Nejvíce zkorumpované instituce jsou politické strany, myslí si 70 procent dotázaných.

Naopak nejpozitivněji jsou vnímány církve a náboženské instituce a nevládní organizace, i když ty si od loňska pohoršily.

Policisté jsou sice nejvíce kritizovaní ve světě, v Evropě ale lidé nejvíce uplácejí výměnou za lékařské služby.

Ve kterých ze sledovaných zemí platí lidé nejvíc úplatky (v procentech)
Kamerun79
Kambodža72
Albánie71
Kosovo67
Makedonie44
Pákistán44
Nigérie40
Senegal38
Rumunsko33
Filipíny32

Nejčastěji musejí podplácet chudí lidé kvůli základním službám.

Míra korupce se ovšam ve světě liší. V Africe uplácelo 42 procent lidí oproti 46 procentům v roce 2006, jinde je úplatkářství na vzestupu. V jižní a východní Asii se týká 22 procent lidí, zatímco před rokem to 15 procent. V jihovýchodní Evropě se míra zvedla z 8 na 12 procent.

Polovina dotázaných si myslí, že boj jejich vlád s korupcí je bez efektu. Naději vyjadřují jen Afričané, zejména lidé v Ghaně a Nigérii.

Kde lidé dávají úplatky nejméně (v procentech)Rakousko1Kanada1Francie1Island1Japonsko1Jižní Korea1Švédsko1Švýcarsko1Dánsko2Nizozemsko2

Reklama

Výběr článků

Načítám