Hlavní obsah

Karzáí si výnosem zajistil kontrolu nad volební komisí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Hámid Karzáí si prezidentským výnosem zajistil plnou kontrolu nad volební komisí. Krok roztrpčil západní diplomaty, uvedl britský deník The Guardian. Komise po loňských prezidentských volbách označila téměř milión hlasů za neplatné, přičemž většina byla pro Karzáího.

Foto: Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

V pětičlenné komisi mají zasedat už jenom Afghánci, dosud v ní byli tři experti jmenovaní OSN. Prezidentský výnos platí od pondělka a Karzáí s ním vyrukoval v době parlamentních prázdnin.

Západní diplomaté se podle Guardianu obávají opakování loňského scénáře při parlamentních volbách, které se uskuteční za půl roku. Jeden z nich označil výnos za ohromující. List v té souvislosti uvedl, že Západ nedávno Karzáímu přislíbil další milióny dolarů na demokratizaci země.

Loni volební komise označila 954 526 hlasů v prezidentských volbách za podvodné a Karzáího donutila akceptovat druhé kolo hlasování, i když se zrušením hlasů nesouhlasil. Jeho jediný soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, nakonec ale odstoupil a Karzáí prezidentský úřad obhájil bez dalšího hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám