Hlavní obsah

Opičí neštovice hlásí další země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po zjištění výskytu opičích neštovic v několika evropských zemích z tohoto týdne potvrdila první případy této vzácné nemoci také Kanada. Austrálie má podezření na nákazu u muže, který se vrátil z cesty do Evropy, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Výskyt opičích neštovic k 20. květnu 2022 – potvrzené a podezřelé případy

Článek

Kanadská agentura pro veřejné zdraví ve čtvrtek uvedla, že potvrdila první dva případy tohoto onemocnění, které bylo dosud známé především z Afriky. Úřady v provincii Québec vyšetřují celkem 17 podezřelých případů.

Výskyt choroby tento týden potvrdily mimo jiné Británie, Španělsko, Itálie a Švédsko. Spojené státy ve středu prokázaly případ opičích neštovic u muže ze státu Massachusetts, který byl předtím na návštěvě v Québeku.

Jih Evropy a Británie hlásí infekce opičími neštovicemi

Evropa

Australské úřady oznámily, že identifikovaly pravděpodobný případ opičích neštovic u 40letého muže, který se nedávno vrátil do Sydney z Evropy. Jeho dosud lehké příznaky odpovídají opičím neštovicím, uvedlo ministerstvo zdravotnictví státu Nový Jižní Wales.

Foto: Cdc, Reuters

Opičí neštovice (snímek z Konga)

Opičí neštovice jsou vzácnou virovou infekcí podobnou lidským neštovicím, avšak obvykle s mírnějšími projevy. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech 20. století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval.

Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a poté se šíří po zbytku těla.

Foto: Cdc/brian W.j. Mahy, Reuters

Opičí neštovice (snímek z Konga)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám