Hlavní obsah

Jih Evropy a Británie hlásí infekce opičími neštovicemi

Zdravotníci ze tří evropských zemí hlásí u lidí potvrzené a podezřelé případy vzácné nákazy virem opičích neštovic. Nebezpečná infekce, která se může šířit z člověka na člověka, byla nejprve zaznamenána ve Spojeném království. Další případy jsou hlášeny z jihu Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Nákaza opičími neštovicemi u člověka

Článek

Portugalské úřady ve středu oznámily pět potvrzených případů. Ve Španělsku zatím prověřují osm podezřelých případů.

Evropské zdravotnické úřady monitorují situaci i v ostatních zemích od doby, co se první případ opičích neštovic objevil začátkem měsíce v Británii, kde evidují už sedm nemocných.

Všech pět pacientů v Portugalsku s touto nemocí, jejíž projevy jsou podobné pravým neštovicím, jsou muži žijící v Lisabonu a okolí. Dalších 15 lidí s podobnými příznaky čeká na výsledky.

Epidemie covidu v KLDR se vymkla kontrole, Kim povolává armádu

Svět

V Británii se objevil první případ této infekce 7. května u člověka, který se vrátil z Nigérie. Později se potvrdily další případy, které podle serveru BBC s tímto prvním nesouvisí.

Opičí neštovice (monkeypox) jsou vzácné virové onemocnění, které má podobné, ale mírnější příznaky než pravé neštovice. Poprvé byly zaznamenány u člověka v 70. letech minulého století v Demokratické republice Kongo a posléze byly hlášeny případy i z dalších afrických zemí. Název dostaly podle opice makaka, u něhož byl virus poprvé objeven koncem 50. let 20. století. K přenosu nemoci z člověka na člověka dochází, není ale příliš častý.

Příznaky, přenos a smrtnost viru

Inkubační doba, tedy čas, než člověk onemocní, se pohybuje okolo deseti dní. Nejprve nastupuje horečka, bolesti hlavy, svalů a dalších částí těla. Horečka přesahuje 38,3 stupně Celsia. Po dvou až čtyřech dnech horečka klesne a začínají se objevovat typické neštovičné změny na pokožce obličeje a celého těla. Následující dny rozhodnou o tom, zda se pacient zotaví, či ne. Smrtnost dosahuje 10 procent.

Virus se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Šíří se i vzduchem či tělními tekutinami infikovaných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám