Hlavní obsah

Kaddáfímu do tajných ložnic vodili vybrané školačky

Tripolis

Stovky libyjských dívek sloužily jako sexuální otrokyně v tajných ložnicích vůdce Muammara Kaddáfího. Sám si je vybíral ve třídách a posluchárnách. Některé pak roky věznil, jiné skončily zbité na ulici. Uvádí se to v dokumentu britské stanice BBC4, jejíž reportéři měli možnost do skrytých prostor, kam mladé Libyjky unášeli, nahlédnout.

Článek

Kaddáfí podle svědectví unesl stovky, možná tisíce školaček. Věznil je v tajných podzemních prostorách buď přímo pod univerzitou v metropoli Tripolisu, anebo pod svými paláci.

Nejmladším bylo 14 let a některé se staly sexuálními otrokyněmi na dlouhé roky. Jiné byly hned propuštěny, ale záhy je čekala exkomunikace ze stran jejich muslimských rodin pociťujících neodčinitelnou hanbu. Některé dívky byly brutálně zbity a vyhozeny na ulici, kde pak také umíraly.

„Prostě odvedli dívku, kterou chtěli. Byli bez skrupulí a špetky slitování, i když to bylo ještě dítě,“ popsal jeden z přednášejících na univerzitě.

Vybíral si je při přednáškách

Postup byl vždy stejný. Vládce navštívil některou školu, kde udělil přednášku davu shromážděných školaček. Na odchodu pak pohladil dívku, která se mu zamlouvala, po hlavě. O několik hodin později už byla studentka v předsálí jeho podzemního skrytu. Když se ji někdy před únosem snažili příbuzní bránit, Kaddáfího strážci je neváhali zastřelit.

„Dívky, které chtěl, zadrželi a poslali mu je,“ potvrdila jedna žena, podle níž se celá univerzita před Kaddáfího návštěvami třásla. „Jedna prostě zmizela a už ji nikdy nenašli, i když po ní její otec a bratři pátrali. Jinou našli o tři měsíce později, pobodanou, znásilněnou, jak leží uprostřed parkoviště. Nechali ji tam umřít,“ popsala.

Prohlídka na gynekologickém křesle

Po únosu každé dívce nejprve v předsálí promítnuli pornografický snímek, aby se poučila, co přijde. Pak ji prohlédli na gynekologickém křesle, aby bylo jisté, že se od ní vůdce nenakazí, a už ji vedli do jedné z Kaddáfího ložnic. Snímky křesla, na němž se prováděli také potraty u těch, které s diktátorem otěhotněly, a jedné z místností zveřejnil v neděli deník The Daily Mail. Prohlédnout si je můžete zde.

Kaddáfí vládl Libyi 42 let. Zabili ho při revoluci podporované armádami NATO. Tajné prostory zůstávají podle BBC i dva roky po pádu režimu nepřístupné. Hned po zabití diktátora je dala zapečetit nová, prozatímní vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Kaddáfího pevnosti udělají park

Opevněné sídlo bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího z hlavního města Tripolis zmizí. Na místě komplexu budov obehnaných zdmi a strážními věžemi bude...

Výběr článků

Načítám