Hlavní obsah

Kaddáfího syn raději žádá o soud v Haagu než v Libyi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Syn bývalého vůdce Libye Sajf Kaddáfí nechce být souzen ve své vlasti, ale raději u Mezinárodního trestního dvora v Haagu. V úterý to podle agentury AP uvedli jeho právní zástupci.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Sajf Kaddáfí

Článek

„Nebojím se smrti, ale jestli po takovém soudu budu popraven, mělo by to být nazváno vraždou,“ vzkázal do Haagu na adresu libyjské justice Kaddáfí mladší prostřednictvím svých právníků.

Čtyřicetiletý Sajf je od loňského zadržení vězněn ve městě Zintán. Haagský soud ICC ho obvinil ze zločinů proti lidskosti a žádá jeho vydání. Nová libyjská vláda to zatím odmítá s argumentem, že by se měl ze svých činů zodpovídat ve své zemi. Tým obhájců, které ICC do Libye v červnu vyslal, byl po setkání se Sajfem déle než tři týdny zadržován.

Soudní dokumenty podle AP uvádějí, že na setkání právníků s Kaddáfím dohlížel strážce, o němž jim bylo řečeno, že je negramotný. Později vyšlo najevo, že je radní hovořící několika jazyky. Když právnička chtěla po Kaddáfím místopřísežné prohlášení, muž jménem Ahmed Amer tomu zabránil.

„Vrátil se do místnosti a v přítomnosti tlumočníka ICC začal křičet, že takové prohlášení je velmi nebezpečné, ohrožuje libyjskou národní bezpečnost a obhajoba ho nemůže dostat,“ uvádí se v protokolu. Po 45 minutách pak byly dokumenty, které u sebe právníci měli, zabaveny. Libyjské úřady později obvinily obhájkyni Melindu Taylorovou z toho, že pašovala špionážní zařízení a kódovaný vzkaz pro Sajfa Kaddáfího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám