Hlavní obsah

Kaddáfího syn a šéf tajné služby byli obžalováni z vraždy

Tripolis

Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf a někdejší šéf libyjské tajné služby Abdalláh Sanúsí byli obžalováni z vražd, jichž se údajně dopustili během občanské války v Libyi.

Foto: Ammar El-Darwish, Reuters

Kaddáfího syn Sajf

Článek

Generální prokurátor Abdal Kádir Radván oznámil, že 19. září začne soudní proces s celkem 28 osobami obviněnými ze zločinů spáchaných za 42leté Kaddáfího vlády a během osmiměsíční občanské války. Ta vedla ke svržení a usmrcení Muammara Kaddáfího.

Libyjské úřady podle Radvána vydaly více než 280 zatykačů na osoby obviněné z podobných zločinů jako Kaddáfí a Sanúsí.

Podle generální prokuratury Sanúsí přiznal, že se podílel na nastražování náloží do automobilů v Benghází, odkud vzešlo povstání z roku 2011. Na obžalované prý nebyl vyvíjen nátlak, aby se k činům přiznali.

Kaddáfího syn Sajf byl již dříve ze zločinů proti lidskosti z počátku povstání obviněn i před Mezinárodním trestním soudem (ICC). Libye ho však vydat nechce. Ve vlasti hrozí Kaddáfímu mladšímu trest smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfího prý agentům udal Asad

Syrský prezident Bašár Asad byl přítelem libyjského diktátora Muammara Kaddáfího a podporoval jej skoro až do konce – ovšem než mu vrazil dýku do zad. Právě on...

Výběr článků

Načítám