Hlavní obsah

Kaddáfího palác v Timbuktu lehl popelem po francouzských náletech

– Bamako

Při leteckých úderech francouzských sil na cíle radikálů byl v maliském městě Timbuktu zničen palác, který si zde nechal postavit někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Agentuře AFP to v úterý sdělily příslušné zdroje. Podle nich se budova stala velitelským střediskem radikálů, proti nimž francouzské jednotky v Mali od 11. ledna bojují.

Foto: Reuters

Pozemní personál připravuje v Čadu Mirage 2000D k útoku na Mali

Článek

"Během posledních úderů francouzského letectva byli zabiti džihádisté a zničena Kaddáfího rezidence, která se stala velícím střediskem islamistů," řekl AFP maliský bezpečnostní zdroj. Mezi civilisty prý mrtví ani zranění hlášeni nejsou.

Poslanec za region Timbuktu sdělil, že francouzské údery zničily islamistické zásoby pohonných hmot a zbraní. Palác prý začal hořet.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

AFP napsala, že islamisté znemožnili fungování mobilních telefonů a pevných telefonních linek a navázat spojení s městem je tak obtížné.

Jistý obyvatel Timbuktu ale satelitním telefonem sdělil, že terčem úderu se v Timbuktu stala tři nebo čtyři další místa obývaná islamisty a budovy, které patří pašerákům drog. Islamisté pak prý byli ve městě vidět "velmi málo".

Reklama

Související články

Teroristé hrozí dalšími útoky v Alžírsku

Islámští radikálové, kteří stojí za únosem desítek lidí v Alžírsku, oznámili, že plánují další podobné akce. Alžířany varovali, aby se drželi dál od provozů...

Výběr článků

Načítám