Hlavní obsah

Kaddáfího bojové letectvo už neexistuje, prohlásil britský velitel

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gioia del Colle/Misuráta
Aktualizováno

Letectvo libyjského vůdce Mummara Kaddáfího už jako bojová síla neexistuje, prohlásil ve středu vicemaršál britského letectva Greg Bagwell. Alianční síly podle něj mohou téměř neohroženě létat v libyjském vzdušném prostoru. Koaliční letouny i ve středu pokračovaly v útocích proti Kaddáfího jednotkám na zemi.

Článek

Bagwell potvrdil slova amerického admirála Samuela Lockleara z předchozího dne, že operace Úsvit Odyssey vstoupila do nové fáze poté, co byla eliminována libyjská protivzdušná obrana. „Máme teď pod neustálým dohledem libyjské pozemní síly a útočíme na ně kdykoliv ohrožují civilisty anebo útočí v obydlených oblastech,“ řekl Bagwell.

Stanice BBC doplnila, že spojenecká letadla od soboty uskutečnila přes 300 misí a na Libyi mimo jiné dopadlo přes 160 střel Tomahawk.

Boj o Misurátu

Koaliční letouny i ve středu pokračovaly v útocích proti Kaddáfího jednotkám na zemi, zejména u Misuráty. Kaddáfí se následně z města stáhl, ale jeho ostřelovači údajně zůstali a nadále pálí po lidech ve městě.

"Dva vzdušné údery ráno zasáhly leteckou základnu, kde jsou umístěny Kaddáfího brigády," uvedl odpoledne jeden obyvatel města pro agenturu Reuters. Dodal, že ne všichni Kaddáfího věrní město opustili. "Dva lidé byli před hodinou zabiti ostřelovači v centru města. Pořád se tam střílí," doplnil svědek.

Boje o Misurátu zuří třetí den. Ve středu navíc Kaddáfího vojáci obnovili útoky proti hraničnímu městu Zintán.

NATO vyslalo lodě, velení zatím nepřebírá

Střety pokračují, zatímco se spojenci nemohou shodnout v tom, kdo bude zásah dále vést. Spojené státy daly už o víkendu najevo, že by si přály, aby hlavní roli převzalo NATO. [celá zpráva]

Jeho zástupci to však ve středu odmítli. Zatímco například Češi i Britové jsou pro, proti se staví Francouzi, kteří společně s Brity údery o víkendu zahájili. Zástupci aliance se naposledy sešli ve středu odpoledne. Jednají už šest dní.

Mezitím začaly lodě NATO ve středu dohlížet na dodržování zbrojního embarga vůči Libyi. Rada NATO se na tom dohodla v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám