Hlavní obsah

Kaddáfí se v Tripolisu potýká se sílící guerillou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu dělají v hlavním městě Tripolisu stále větší starosti podzemní povstalecké skupiny, které na jeho síly útočí krátce a rychle většinou pod pláštěm noci. Napsal to britský list The Daily Telegraph. Ve středu navíc informovaly světové agentury, že povstalci pokročili směrem k metropoli a nacházejí se sto kilometrů od ní směrem na jih.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Lidé v Tripolisu veřejně demonstrují svoji podporu Muammarovi Kaddáfímu.

Článek

Obyvatelé města hovoří o stále častějších nočních přestřelkách, krátkých útocích na bezpečnostní stanoviště Kaddáfího sil a střelcích na motocyklech. Kaddáfí tvrdí, že obyvatelé města stojí při něm, což podle Telegrafu tak skutečně vypadá, ale jen během dne, než po setmění začnou útočit guerillové skupiny. Střelba je pak údajně do úsvitu slyšet mnohem častěji než výbuchy po náletech sil NATO. Některé přestřelky jsou větší, například v úterý ráno trvala jedna téměř hodinu.

Příznivci Kaddáfího ve městě britským reportérům řekli, že proti režimu je asi 30 procent obyvatel. Ostatní, kteří se ale údajně bojí hovořit ze strachu před vládními špicly, tvrdí, že jsou lidé v názoru na vládu rozděleni půl na půl.

Povstalci pomalu postupují

Kaddáfí bojuje proti povstalcům na třech frontách východně a jižně od města. Rebelové ve středu na jihu dobyli v horách dvě obce Kavališ a Kikla. Boje trvaly šest hodin.

Povstalecké síly se nyní nacházejí asi sto kilometrů od hlavního města. Nadále je podporují síly NATO. Generální tajemník aliance ve středu oznámil, že spojenci za tři měsíce zničili přes 600 libyjských tanků a asi 800 muničních skladů.

K rychlému ukončení konfliktu v Libyi vyzval ve středu v baště rebelů Benghází čínský diplomat Čchen Siao-tung.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO: Zatknout Kaddáfího není naše práce

Severoatlantická aliance se nebude snažit zatknout libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, na něhož v pondělí vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). Podle...

Výběr článků

Načítám