Hlavní obsah

Kaddáfí není vojensky zlomen, řekl americký vrchní velitel

– Washington/Londýn • Aktualizováno

Admirál Mike Mullen, který stojí v čele amerických spojených štábů, uvedl ve čtvrtek při slyšení v americkém Kongresu, že ve válce v Libyi nedošlo k bodu obratu a libyjský vůdce plukovník Muammar Kaddáfí není navzdory leteckým útokům vojensky zlomen.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Náčelník amerických spojených štábů admirál Mike Mullen

Článek

Mullen podle BBC řekl, že nálety zatím jen „vážně snížily jeho vojenské možnosti“. Vývoj na zemi to potvrzuje, rebelové, kteří o víkendu postoupili k Syrtě, jsou zatlačováni zpět.

"Historie ukázala, že dobře opevněného nepřítele, jako je libyjský režim, nemusí letecká síla zlomit," uvedl podle ČTK šéf obranného výboru Howard McKeon.

Jen letectvo Spojených států přitom za kampaň denně utratí čtyři milióny dolarů. Zatím ale není jasné, zda bude Obamova vláda žádat Kongres o dodatečné poskytnutí prostředků na pokrytí těchto nákladů. Mnoho amerických zákonodárců je nespokojeno s tím, že je Obama nepožádal o souhlas s vysláním armády. Vadí jim také, že vojenská intervence nemá jasný cíl. Na slyšení zaznívaly hlasy, že pokud by o to Obama požádal, souhlas Kongresu by nedostal.

Podle amerického ministra obrany Roberta Gatese probíhající nálety mohou přispět ke Kaddáfího odchodu, i když nakonec odstoupí hlavně kvůli politickým a ekonomickým tlakům.

Politický tlak

Západní politici se proto snaží oslabit Kaddáfího politicky. Nyní k tomu využívají útěku libyjského ministra zahraničí Músy Kúsy. [celá zpráva]

Britský premiér David Cameron vyzval i další Kaddáfího stoupence, aby následovali Kúsova příkladu: „Vypráví to přesvědčivý příběh o zoufalství a strachu na vrcholu drolícího se, hnijícího Kaddáfího režimu.“

Libye odchod ministra přijala. Mluvčí vlády v Tripolisu Músa Ibrhím k případu uvedl: „Pan Músa Kúsa požádal, zda by mohl odjet kvůli nemoci, protože je vyčerpán fyzicky, má cukrovku a vysoký krevní tlak. Vláda mu dala svolení opustit zemi, protože nutně potřeboval intenzivní lékařskou péči. Od té doby, co přiletěl do Tuniska, jsme s ním nemluvili. Nyní to chápeme tak, že rezignoval na svůj post.“

Kúsa ale v Británii nedostal imunitu, i když zřejmě může mít důležité informace. Britský vládní zdroj uvedl, že Kůsa je ve špatném stavu a je zranitelný.

Kúsův příklad údajně následoval šéf libyjské rozvědky Abí Saíd. Podle televize Al-Arabíja uprchl do Tuniska. Zprávu se nepodařilo ověřit, ale podle některých spekulací měl také jednat s americkými představiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám