Hlavní obsah

K americkému letadlu vzlétly severokorejské stíhačky, USA už vyhrožuje i Kimova sestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Washington

Severokorejské stíhačky vzlétly proti americkému špionážnímu letounu a zahnaly ho, sdělila v pondělí večer sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una Jo-čong. Podobně jako předtím představitel severokorejského ministerstva obrany varovala před možnými „šokujícími“ důsledky. Ministerský úředník hovořil otevřeně o „sundání“ letounu, čímž měl na mysli jeho sestřelení.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong

Článek

Kim uvedla, že americké špionážní letadlo v pondělí osmkrát narušilo severokorejskou výlučnou ekonomickou zónu, a proto musely vzlétnout stíhačky držící hotovost. „Šokující incident by se mohl stát během letu v nebi nad výlučnou ekonomickou zónou, který je obvykle dlouhý 20 až 40 km,“ pohrozila Kim a volila podobná slova jako před ní nejmenovaný severokorejský diplomat, napsal list The Guardian

Kim v úterý vydala prohlášení, že narůstající počet amerických průzkumných aktivit narušuje severokorejskou suverenitu a Spojené státy by mohly „zažít velmi kritický let“.

Nad výlučnou ekonomickou zónou, sahající 200 námořních mil (380 km) od pobřeží, kde má země možnost lovit ryby a těžit suroviny z mořského dna, však lze volně létat, nejde o narušení vzdušného prostoru země.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller řekl, že Spojené státy vyzvaly Severní Koreu, aby se „zdržela eskalace“ a místo toho se zapojila do vážně vedené diplomacie.

Severní Korea vyhrožuje sestřelením amerických letadel

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám