Hlavní obsah

Jižní Korea musí zrušit zákaz potratů, rozhodl tamní ústavní soud

Soul

Jihokorejský ústavní soud ve čtvrtek rozhodl, že zákon zakazující ve většině případů ženám potrat je v rozporu s ústavou a musí být do konce roku 2020 změněn. Zákaz platící v zemi více než 65 let omezuje práva žen, uvedl soud ve zdůvodnění verdiktu.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Protestující ženy se radují z výsledku verdiktu ústavního soudu, který rozhodl, že se musí zrušit zákon zakazující potraty.

Článek

Potraty jsou v Jižní Koreji nelegální od roku 1953 a ženy, které absolvovaly nezákonný potrat, mohou být odsouzeny k pokutě či trestu až jednoho roku vězení. Až dvouletý vězeňský trest hrozí lékaři, který v rozporu se zákonem potrat provede. Výjimkou jsou případy jako znásilnění, incest nebo situace, kdy by těhotenství či porod ohrožovaly zdraví těhotné ženy.

Foto: Jung Yeon-je, ČTK/AP

Jihokorejský ústavní soud rozhodl, že zákon zakazující ženám potrat je v rozporu s ústavou a musí být do konce roku 2020 změněn.

Nynější verdikt jihokorejského ústavního soudu byl reakcí na dva roky staré odvolání lékařky, která byla obviněna z uskutečnění asi 70 nelegálních zákroků. Provedla je v letech 2013 až 2017 na přání těhotných žen či s jejich souhlasem.

„Zákon kriminalizující ženu, která z vlastní vůle podstoupí potrat... omezuje právo těhotné ženy na seberozhodování,“ uvedl soud ve zdůvodnění svého rozhodnutí. Z devíti soudců ústavního soudu sedm tento verdikt podpořilo a dva byli proti.

Počet potratů v Jižní Koreji v posledních letech klesal vzhledem k lepší kontrole porodnosti, ale také vzhledem ke snižujícímu se počtu žen v produktivním věku. Zatímco v roce 2005 byl odhadovaný počet potratů více než 342 tisíc, v roce 2017 to bylo již jen 49 764, uvedl jihokorejský ústav pro zdraví a sociální záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám