Hlavní obsah

Jihokorejci po devíti dnech vyprostili zavalené horníky. Přežili díky rozpustné kávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po devíti dnech se Jihokorejcům o víkendu podařilo vyprostit dva horníky uvězněné v podzemí. Muži byli v hloubce 190 metrů od předminulé středy, kdy je sesuv půdy uvěznil v zinkovém dole v provincii Severní Kjongsang.

V Jižní Koreji zachránili dva horníky, kteří strávili pod zemí devět dnůVideo: AP

 
Článek

Horníky se podařilo vyprostit v sobotu. Záběry, na nichž vyčerpaní, ale nezranění horníci po devíti dnech znovu spatřili denní světlo, rozeslala agentura AP v neděli.

Stav obou mužů ve věku 62 a 56 let je stabilizovaný. Z dolu odešli po svých a podle lékařů se plně zotaví.

Klíčová spolupráce

Britská stanice BBC uvedla, že dvojici zřejmě zachránilo život to, že muži v extrémní situaci zachovali chladnou hlavu a spolupracovali.

Z plastových pytlů si zhotovili provizorní přístřešek a rozdělali oheň. Pili vodu, která kapala ze stropu zavalené štoly, a jedli prášek pro přípravu instantní kávy.

Syn jednoho ze zachráněných horníků řekl novinářům, že po tomto zážitku budou dozajista trávit víc času se svou rodinou. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol mluvil o „skutečném zázraku“.

„Děkujeme vám, že jste se vrátili z křižovatky života a smrti,“ napsal na Facebooku.

V Lamanšském průlivu zachránili muže, který dva dny přežil zachycený na bóji

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám