Hlavní obsah

Japonský poslanec se bez okolků obrátil přímo na císaře, už ho k němu nepustí

Tokio

Se zlou se potázal japonský poslanec Taro Jamamoto poté, co se snažil prolomit tabu a oslovil přímo císaře Akihita s přáním, aby se politicky angažoval. Má za to zákaz vstupu na veškeré budoucí akce císařského paláce. Uvedl to v pátek server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský poslanec prolomil tabu, osobně předal císařovi dopis se stížnostíVideo: Reuters

 
Článek

Jamamoto je protijaderný aktivista, a tak svého setkání s císařem u příležitosti podzimní zahradní párty v paláci v poslední říjnový den využil k tomu, aby monarchovi předal dopis. V něm žádal, aby se Akihito zajímal o dopad havárie v jaderné elektrárně Fukušima na zdraví lidí.

Jamamoto císaře překvapil. Porušil totiž protokol. Dopis proto hned vzal jeden z komorníků, který později popsal poslancovo chování jako nepřijatelné. Jamamotovo jméno se záhy ocitlo na černé listině, na žádnou budoucí akci pořádanou císařským palácem se už nepodívá.

Poslanec, zvolený do parlamentu teprve v červenci, se později za svůj přešlap omluvil, výzvy k rezignaci ale odmítl.

Role japonského císaře je od konce světové války ceremoniální, z ústavy nemá Akihito žádnou politickou roli.

Jadernou elektrárnu Fukušima na severovýchodním pobřeží země vážně poškodilo v březnu 2011 zemětřesení a následná vlna tsunami, která se přehnala přes povodňové bariéry. Důsledkem bylo tavení palivových tyčí v reaktorech a únik radioaktivního materiálu do okolí, které se dodnes nepodařilo úplně zastavit. Kvůli nehodě muselo oblast opustit 150 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám