Hlavní obsah

Japonsko stárne, důchodci v Tokiu kradou víc než teenageři

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V obchodech v japonské metropoli Tokio už krade víc seniorů než náctiletých. Je to vůbec poprvé, kdy došlo v místních statistikách k takovému obratu, upozornila agentura AFP. Změna je podle ní projevem stárnutí japonské populace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I když celkový počet zatčení kvůli drobným krádežím poklesl, poměr starších lidí mezi zadrženými stoupl,“ uvedl mluvčí tokijské policie. „Náš průzkum ukázal, že starší zloději jsou osamělí, nemají si s kým popovídat a nemají ani žádného koníčka,“ doplnil.

Lidé nad 65 let věku tvořili v loňském roce celou čtvrtinu všech zadržených kvůli krádežím v obchodech. Konkrétně to bylo 24,5 procent (3321 zatčení). Věková skupina do 19 let měla podíl 23,6 procenta (3195 zatčení).

Je to vůbec poprvé, kdy se důchodci ve statistice ocitli na předním místě. Je to zřejmý projev stárnutí japonské populace. Nad 65 let má zhruba čtvrtina Japonců a porodnost stále klesá. Vládní průzkum z minulého týdne zjistil, že bezmála pět miliónů japonských seniorů žije samo.

Reklama

Výběr článků

Načítám