Hlavní obsah

Japonsko si připomnělo konec války, císař přiznal vinu

Tokio/Soul

Císař Akihito na pietní akci v Tokiu hovořil v sobotu o pocitu viny kvůli miliónům mrtvých. Jedenaosmdesátiletý monarcha se odchýlil od oficiálních formulací minulých let, což japonská média vykládají jako reakci na páteční projev premiéra Šinzóa Abeho, který dal najevo hluboký zármutek nad oběťmi války, ale dodal, že země by se neměla za svou minulost stále omlouvat.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský císař Akihito s s císařovnou Mičiko

Článek

„Když hledím na naši minulost a připomínám si pocit hluboké viny nad poslední válkou, pak upřímně doufám, že se válečné hrůzy nikdy nebudou opakovat,” řekl císař poté, co si davy lidí po celé zemi v poledne minutou ticha připomněly mrtvé.

Akihitův otec, císař Hirohito, vyhlásil kapitulaci Japonska 15. srpna 1945 v rozhlasem přenášeném projevu.

Pravicový nacionalistický premiér Abe v pátek poněkud rozladil představitele sousedních států, které Japonsko během války okupovalo, když sice uznal, že Japonsko ve válce způsobilo „nezměrné škody a utrpení” nevinným lidem, ale neomluvil se za ně. Země podle něj nesmí dopustit, aby „naše děti, vnoučata a další generace, které přijdou a které nemají s válkou nic společného,” musely v omluvách pokračovat.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonci v dobových uniformách před tokijskou svatyní Jasukuni

Podle čínské státní agentury je Abeho prohlášení „rozmělněná omluva” a jde o „pochroumaný začátek budování důvěry mezi sousedními státy”. i když si Abe tentokrát odpustil návštěvu svatyně Jasukuni, kde jsou uctívání japonští hrdinové včetně válečných zločinců.  I letos se tam konala tryzna za padlé japonské vojáky. [celá zpráva]

Pobouřená Jižní Korea

Korejská prezidentka Pak Kun-hje v sobotu řekla, že Abeho projev obsahoval některé „politováníhodné pasáže“ a dodala, že zaostal za očekáváními. Současně vyzvala Japonsko, aby v nejbližším možném termínu vyřešilo otázku wianbu, tedy tzv. žen útěchy, který byly nuceny sloužit jako sexuální otrokyně pro japonské vojáky ve vojenských nevěstincích. Japonsko je odškodnilo jen z nevládních peněz a odmítá potrestat lidi, kteří zavlékali ženy z okupovaných území do sexuálního otroctví.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Korejec pálí v Soulu portrét japonského premiéra doplněný svastikou

Vojenské nevěstince zřídila japonská armáda po brutálním dobytí Nankingu, které si vyžádalo statisíce obětí a tisíce znásilněných, aby vojáci neřádili mezi civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám