Hlavní obsah

Japonsko už nikdy válku nezahájí. Premiér lituje obětí druhé světové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Japonský premiér Šinzó Abe v pátek vyjádřil „hluboký zármutek“ nad oběťmi druhé světové války. Ministerský předseda vyjádřil lítost nad rolí Japonska ve válce a slíbil, že Tokio už nikdy žádnou ozbrojenou konfrontaci nezahájí. Jeho projev u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války byl ostře sledován, protože se čekalo, že by se Abe mohl omluvit.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

Abe nicméně nejenže politoval oběti, ale také potvrdil, že dřívější omluva japonská vlády platí a je „neotřesitelná“. Japonsko podle Abeho už „nikdy znovu nezahájí válku“.

„Už nikdy nesmíme opakovat hrůzy války. Budu řádně následovat cestu míru a výstavby prosperujícího a hrdého Japonska,“ prohlásil podle BBC Abe.

Jeho proslov sledovali obzvláště pozorně v Číně a Koreji, kde lidé během japonské okupace tvrdě trpěli. Tokio podle nich neučinilo dostatečné pokání.

Omluvu však už v roce 1995 přednesl tehdejší japonský premiér Tomiiči Murajama. Mluvil o „srdečné omluvě“ a „hlubokém zármutku“ v souvislosti s „koloniální vládou a agresí“. Jeho slova o deset let později potvrdil předseda vlády Džuničiró Koizumi.

Abe mluvil o válečných obětech jen pár dní poté, co nižší komora parlamentu schválila ústavní změny, které poprvé od konce světové války umožňují nasazení japonské armády v zahraničí. Změnu prosazoval právě Abe. Doktrína počítá s vysláním vojáků za hranice za účelem národní obrany. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám