Hlavní obsah

Japonsko chce obnovit lov velryb u Antarktidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Vláda japonského premiéra Šinza Abeho se bude snažit obnovit lov velryb u Antarktidy. Japonci tvrdí, že velryby loví k vědeckým účelům. Podle Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu to tak ale není, a soud proto Japonsku lov v březnu zakázal.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

„Chci usilovat o obnovení komerčního lovu velryb a pokračování výzkumu,“ citoval ministerského předsedu Abeho server BBC.

Japonsko na základě verdiktu haagského soudu přerušilo lov u Antarktidy, plejtváky u svého severního pobřeží nicméně loví dál. Také v jejich případě Tokio tvrdí, že je to kvůli vědeckému výzkumu. Maso ulovených velryb se ale prodává v restauracích a jeho konzumace je propagována.

Podle ICJ ulovili Japonci v rámci svého antarktického programu Jarpa II za posledních devět let okolo 3600 plejtváků. Díky programu se mělo oficiálně zjistit, zda se komerční lov velryb vyplatí a je udržitelný z hlediska životního prostředí. Program přitom byl financován z prodeje velrybího masa na japonském trhu.

Japonsko se sice připojilo k moratoriu na komerční lov velryb z roku 1986, ale využívá ustanovení, které umožňuje lov těchto velkých mořských savců k vědeckým účelům.

Jak upozornila BBC, není jasné, jak chce premiér Abé obejít i zákaz haagského soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám