Hlavní obsah

Japonské ministerstvo obrany povede odpůrkyně pacifismu

Právo, DPA, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Novou japonskou ministryní obrany se stala Tomomi Inadaová (57). Je zastánkyní změny poválečné pacifistické ústavy, kterou japonští konzervativci považují za symbol porážky země ve druhé světové válce.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Tomomi Inadaová

Článek

Právnička a někdejší šéfka nejvyšší komise vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) premiéra Šinzóa Abeho (61) převzala resort jako druhá žena v historii po Juriko Koikeové (64), jež krátce šéfovala obraně v roce 2007.

„Zastává ultrakonzervativní postoje. Její jmenování znamená jak brzkou revizi ústavy, tak tvrdý postoj vůči Číně,“ řekl Takaši Kawakami z univerzity Takušoku v Tokiu.

Inadaová pravidelně navštěvuje šintoistickou svatyni Jasukuni zasvěcenou japonským padlým, mezi nimiž je i 14 válečných zločinců z druhé světové války. Čína a Jižní Korea považují toto místo za symbol velmocenských ambicí Tokia.

Zlehčuje rovněž masakr v čínském Nankingu, kde na přelomu let 1937 až 1938 podle západních historiků japonští vojáci povraždili 150 tisíc lidí. Čína však hovoří až o třech stech tisících obětí masakru.

Japonští nacionalisté tvrdí, že počet obyvatel města byl tehdy příliš malý na to, aby mohla být zmíněná čísla pravdivá.

Jmenování Inadaové je součástí reorganizace vlády, v jejímž rámci Abe vyměnil přes polovinu 19členného kabinetu se záměrem prosadit své ekonomické, politické a bezpečnostní cíle.

Abe klade dlouhodobě důraz na posilování armády, která podle stávající ústavy nesmí zasahovat mimo japonské ostrovy. Obává se severokorejského jaderného programu i ambic Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám