Hlavní obsah

Japonská nákladní loď se u Mauricia rozlomila na dva kusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská nákladní loď, která koncem července havarovala poblíž ostrova Mauricius v Indickém oceánu a kvůli uniklému palivu způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách ostrovního státu, se rozlomila na dvě části. Větší přední část lodi chce nyní majitel odtáhnout na volné moře, kde ji nechá potopit.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Loď na pobřeží Mauricia se v sobotu rozlomila na dvě části.

Článek

Že se loď zřejmě rozlomí, varovali odborníci už na začátku týdne.

Mauricijská vláda už oznámila, že bude japonskou rejdařskou společnost Nagashiki Shipping žádat o odškodnění, napsala agentura Kjódó.

Havárie způsobila na pobřeží obrovské škody, z nichž se bude oceán dlouho vzpamatovávat. Mauricius je přitom závislý na cestovním ruchu a čisté modré moře je jedním z největších lákadel země.

Ovšem nyní je moře plné skvrn a jindy bílé pláže jsou černé.

Foto: Sunil Dowarkasing, ČTK/AP

Jindy bělostné písečné pláže se zbarvily dočerna.

Ze 300 metrů dlouhé lodi MV Wakashio začalo kvůli poškození nádrží po havárii unikat palivo, do moře se ho dostalo celkem asi 1000 tun.

Mauricius vyhlásil stav ekologické nouze, aby ochránil cenné ekosystémy včetně korálových útesů či mangrovových porostů na pevnině. S pomocí odborníků se také začaly postupně odčerpávat asi tři tisíce tun paliva, které v nádržích na palubě zbyly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli ropné skvrně vyhlásili na Mauriciu krizový stavVideo: Reuters

V době, kdy se v sobotu plavidlo rozlomilo, byly nádrže už téměř prázdné. Do moře se tak dostalo už jen malé množství palivového oleje.

Zástupce mauricijské vlády Alain Donat zpravodajskému portálu Le Mauricien řekl, že přední část lodi bude v nejbližší době odtažena na volné moře na místo vzdálené od ostrova asi 1000 kilometrů a tam bude potopena. Zadní část plavidla zatím dál zůstane na místě havárie. Odstranění vraku nejspíš potrvá měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám