Hlavní obsah

Japonská mládež bude plnoletá dřív, na alkohol si ale počká

– Tokio

Japonští adolescenti se mohou těšit, že se dočkají dospělosti dřív. Vláda schválila zákon, který sníží věk dospělosti z 20 na 18 let, až v roce 2022 vstoupí v platnost. Ovšem zatímco se mladí lidé budou moci například od 18 let ženit a vdávat bez souhlasu rodičů, na sklenku alkoholu si budou muset stejně jako nyní počkat až do 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Půjčky a sňatky bude možné uzavírat od osmnácti. Alkohol a hazard zůstanou zapovězeny do dvaceti.

Článek

Ve středu o tom informoval zpravodajský server BBC. Je to poprvé, co se mění hranice dospělosti od roku 1876, kdy byla v Japonsku zavedena.

Největší změna se týká právě vstupu do manželství. Zatím se mohou mladí muži ženit od 18 let a dívky vdávat od 16 let, pokud s tím souhlasí jejich rodiče; jinak musejí počkat, až je jim 20 let.

Podle nového zákona se posouvá věk, odkdy se mohou dívky vdávat, na 18 let. Znamená to, že všichni osmnáctiletí se budou moci brát bez souhlasu rodičů.

Kreditky a půjčky dostanou

Budou si také moci sami žádat o kreditní karty nebo si brát půjčky. Nadále ovšem nebudou smět až do 20 let pít alkohol, kouřit, hrát hazardní hry nebo adoptovat děti.

Diskuse kolem věku dospělosti se v Japonsku vedou už celá desetiletí. Už v roce 2015 vláda snížila věk voličů z 20 na 18 let.

Vládní Liberálnědemokratická strana uvádí, že snížení věku pro dosažení dospělosti pomůže oživit stárnoucí společnost s klesající porodností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám