Hlavní obsah

Japonci jsou nuceni ukládat příbuzné do hromadných hrobů

Tokio

Zemětřesení a tsunami v Japonsku si podle upřesněných statistik vyžádaly téměř deset tisíc mrtvých. Počet obětí ale poroste, neboť přes 16 000 osob je nadále pohřešováno. Márnice jsou plné a nejsou kapacity a dostatek času na tradiční kremace. Lidé proto své zesnulé příbuzné ukládají do hromadných hrobů.

Článek

Například ve městě Higaši Matsušima na živly postiženém severovýchodě v úterý do hromadného hrobu uložili 24 těl. Místní správa je připravena k pohřbení až tisíce lidí.

Všechny pohřbívané oběti byly řádně identifikovány a rakve byly důkladně označeny, aby příbuzní mohli tradiční rozloučení a kremaci, kterou Japonci volí nejčastěji na celém světě, provést později. V současnosti v jejich vykonávání brání i nedostatek petroleje. Údajně je ho na spálení jednoho těla potřeba padesát litrů.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Lidé pohřbívají své příbuzné po zemětřesení v Japonsku.

Počet obětí neustále stoupá a úřady byly nuceny zřídit provizorní márnice například ve školách a tělocvičnách. Nutnost pohřbít rychle mrtvé vyvstala též z nedostatku suchého ledu, který pomáhá konzervovat tělo zesnulého.

Reklama

Související články

Radiace kolem Fukušimy je 1600krát větší

Míra radiace v některých oblastech 20kilometrového sanitárního okruhu kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 v Japonsku je 1600krát větší, než je běžné....

Výběr článků

Načítám