Hlavní obsah

Japonci by císařovnu rozdýchali. Politici však nikoli

Právo, Vladimír Plesník
Tokio

Po téměř třiceti letech na chryzantémovém trůnu smí oblíbený japonský císař Akihito (83) odstoupit. Politici to však dovolili výhradně jemu. Otazníky kolem nástupnictví v nejstarší dědičné monarchii světa se tak vrší dál.

Foto: Thomas Peter/Reuters, Reuters

Japonský císař Akihito

Článek

Zaslouží-li si někdo v Japonsku důchod, pak je to tento pacifista a liberál. Od okamžiku, kdy 7. ledna 1989 nastoupil jako 125. tenno – císař, neúnavně dodával odvahu obětem katastrof, navštěvoval domy pro seniory a tělesně postižené a na zahraničních cestách, včetně návštěvy Česka v létě 2002, vystupoval jako důstojný představitel své země.

Docházejí síly

Spolu s Mičiko (82), první neurozenou ženou, jež se vdala do panovnické rodiny, vtiskl dvoru, po desetiletí oddělenému od veřejnosti pomyslnou oponou, alespoň zčásti lidskou tvář.

Avšak po čtvrtstoletí vladaření, po operaci rakoviny prostaty a po bypassu už dál nemůže. V obavách, že nedostojí v plném rozsahu povinnostem, loni v srpnu jako blesk z čistého nebe ve videoposelství požádal o možnost předat žezlo.

Má rád Mozarta
Císař Akihito nastoupil na trůn v lednu 1989. Je 125. panovníkem podle tradičního počítání.
Už jeho otec Hirohito se v roce 1946 vzdal výsady, že moc dynastie pochází od boha.
Akihito platí za uznávaného vědce v oboru mořské biologie. Napsal dvě desítky studií a knih o rybách, jmenovitě o ostnoploutvých.
Ovládá hru na cello, má v oblibě Mozarta, Griega a Beethovena.

„Vezmu-li v úvahu věk, že je mi přes osmdesát, i svůj postupně se zhoršující zdravotní stav, tak i navzdory tomu, že v této chvíli jsem naštěstí zdravý, znepokojují mě těžkosti spojené s plněním povinností jako symbolu státu,“ řekl.

Politický šok

Něco takového však zákon nepředpokládal. Vládní komise zasedala celé týdny. Její ultrakonzervativní členové z vládní Liberální demokratické strany premiéra Šinzóa Abeho (62) za zavřenými dveřmi doporučili, aby se monarcha omezil výlučně na tradiční náboženské ceremonie – a neabdikoval. „To se panovníka hluboce dotklo,“ napsal web nippon.com.

Minulý pátek parlament posvětil „jednorázovou“ právní normu. Umožní vladaři uvolnit nejspíš v prosinci 2018 místo nejstaršímu synovi Naruhitovi (57). Rezoluce doprovázející zákon vyzývá kabinet, aby umožnil veřejnou diskusi o tom, zda by princezny poté, kdy se vdají, mohly zůstat u dvora a případně, nebude-li zbytí, i vládnout.

Nadějí desetiletý hoch

Panovníkův protokol totiž krátce předtím sdělil, že princezna Mako (25), císařova nejstarší vnučka, si vezme bývalého spolužáka z univerzity Keie Komura (25), čímž se vyřadí ze dvora. Její mladší bratr, princ Hisihito (10), zůstává jediným mužským potomkem v nejmladší linii. Klesající počet členů císařské rodiny vyvolává obavy, že nejmladší princ by také mohl být poslední.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Princezna Mako

Pokud se nic nezmění, Hisihito si jednoho dne vezme ženu, která mu musí porodit syna. „Už to považují mnozí Japonci za bezohlednost,“ upozornil list Mainiči šimbun s tím, že 57 procent dotázaných si dokáže představit, že budou poddanými císařovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám