Hlavní obsah

Japonský císař chce abdikovat. Zdraví mu nedovolí setrvat na trůnu

– Tokio

Japonský císař Akihito se chystá rezignovat. Dvaaosmdesátiletý panovník v teprve druhém televizním projevu v historii přiznal stále vážnější zdravotní problémy, které mu znemožňují dále zastávat vladařské povinnosti.

Foto: Thomas Peter/Reuters, Reuters

Japonský císař Akihito

Článek

Dvaaosmdesátiletý panovník v desetiminutovém předtočeném projevu vyjádřil naději, že povinnosti spojené s císařstvím budou předány plynule, bez zbytečných zádrhelů. „Znepokojují mne potíže spojené s naplněním mých funkcí coby symbolu státu.“

Japonské právo nezná abdikaci, a tak bude k vykonání císařovy vůle potřeba změnit zákony. Ministerský předseda už Šinzo Abé už se podle BBC nechal slyšet, že se bude jeho kabinet věcí intenzívně zabývat.

V úvahu podle něj připadá regentství, tedy situace, kdy by císař vládnutím někoho pověřil. Císařem nicméně Akihito formálně zůstane až do své smrti.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Japonci sledují císařův projev

Pokrokový panovník

Japonský císař je na trůně od roku 1989, kdy zemřel jeho otec Hirohito. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddaní ho však mají ve stejné úctě jako jeho předky. Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem, upozornila ČTK.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci – v roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. V roce 2012 císař Akihito prodělal operaci srdce.

Japonská i světová veřejnost ho ocenila za to, že se distancoval od agresivního nacionalismu, který Japonsko razilo před a během druhé světové války, připomněla BBC.

V roce 2011, kdy zemi zdevastovalo zemětřesení a následně vlna tsunami, se navíc Akihito rozhodl k neobvyklému kroku – v živě vysílaném televizním projevu se obrátil na občany, aby je v době přírodní katastrofy povzbudil.

Reklama

Výběr článků

Načítám