Hlavní obsah

Přes 200 tisíc lidí demonstruje v Izraeli proti soudní reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc Izraelců dorazily v sobotu do Jeruzaléma kvůli chystané soudní reformě, která vyvolává protesty už řady týdnů. Reforma podle kritiků ohrožuje izraelskou demokracii a uvrhla zemi do jedné z nejtěžších politických krizí.

Desítky tisíc Izraelců vyrazily protestovat do JeruzalémaVideo: Reuters

 
Článek

V sobotu bylo možné na izraelských silnicích vidět kilometry dlouhé zástupy lidí, kteří s modrobílými vlajkami a protivládními popěvky zamířili do Jeruzaléma. Řada z nich byla na pochodu několik dní, než v sobotu dorazila do města, uvedla agentura Reuters. V parku nedaleko Knesetu pak postavili stanové městečko.

Počet protestujících v Jeruzalémě odhadl server Times of Moscow na 200 tisíc. Další desítky tisíc protestují v dalších městech, v Tel Avivu to má být kolem 100 tisíc lidí.

Protestní skupina zastupující vojáky v záloze oznámila, že na 10 tisíc vojáků rezervistů odmítá v rámci protestu nastoupit na dobrovolnou službu. Svědčí to o hloubce krize. Armáda byla považována vždy za apolitický tavicí kotel jinak politicky roztříštěné společnosti, všímá si Reuters.

Foto: Reuters

Protestující Izraelci v Jeruzalémě

Desítky bývalých šéfů bezpečnostních složek, včetně šéfů z armády, policie či Mosadu (někteří z nich dokonce sloužili přímo za Netanjahua), zveřejnili v sobotu otevřený dopis premiérovi, aby hlasování odvolal a rezervistům vyjádřili podporu.

Kontroverzní justiční reforma má omezit pravomoci nejvyššího soudu a posílit vliv vlády na jeho personální obsazení. Zatímco kritici vidí v reformě omezení demokracie, premiér Benjamin Netanjahu naopak tvrdí, že kompetence soudu jsou příliš rozsáhlé a současné rozložení sil mezi justicí, exekutivou a legislativou je nevyvážené.

Kneset bude o zákonu hlasovat v pondělí. Kritici reformy tvrdí, že zákon prochází legislativním procesem příliš rychle a otevře prostor pro zneužívání moci.

Biden varuje Izrael: Neoslabujte demokracii, jinak jsou naše vztahy v ohrožení

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám