Hlavní obsah

Italská stráž zastřelila indické rybáře, spletla si je s piráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Itálie v úterý vyslala do Indie svého zvláštního vyslance poté, co tamní soud prodloužil vazbu dvěma italským námořníkům, kteří minulý týden v Indickém oceánu zastřelili dva místní rybáře. Italové si rybáře spletli s piráty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostraha zastřelila rybáře, spletla si je s pirátyVideo: Reuters

 
Článek

Massimiliano Latorre a Salvatore Girone pracovali jako ostraha italského tankeru Enrica Lexie. Loď o výtlaku 58 000 tun plula ze Singapuru do Egypta. Incident s rybáři se udál ve vodách u jižního indického státu Kerala minulou středu. Dvojice Italů byla zatčena v neděli, hrozí jim obvinění z vraždy.

Italské úřady žádají vydání svých občanů k soudu ve vlasti. Argumentují, že incident se stal v mezinárodních vodách a na vojenský personál se nevztahuje jurisdikce jiných zemí. Řím také upozornil, že rybářská loď s 11 muži na palubě nereagovala na opakované výzvy a varování. Indický ministr námořního obchodu žádá pro strážce tvrdý trest.

Italská vláda proto v úterý do Indie vyslala vyjednávat náměstka ministra zahraničí a bývalého velvyslance při OSN a v Afghánistánu Staffana De Mistura. Podle stanice BBC se za ním za týden chystá i šéf diplomacie Giulio Terzi.

Komerční plavidla v Indickém oceánu stále častěji hlídají ozbrojení strážci na palubě kvůli hrozbě napadení somálskými piráty. Útoků neustále přibývá. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Pirátských útoků dál přibývá

Počet pirátských útoků ve světě vzrostl za prvních devět měsíců letošního roku o 22 procent oproti stejnému období loňska, pirátům se ale při nich podařilo...

Výběr článků

Načítám