Hlavní obsah

Írán asi porušil rezoluci RB OSN, vyvezl zbraně, zabavili je v Nigérii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja/Teherán

Nigérie nahlásila Radě bezpečnosti OSN, že minulý měsíc zabavila zásilku zbraní z Íránu. V kontejneru označeném jako stavební materiál byly nalezeny granáty, rakety a odpalovací zařízení pro ně. V noci na úterý to oznámil nigerijský ministr zahraničí Odein Ajumogobia. Írán nesmí kvůli sankcím zbraně vyvážet.

Foto: Afolabi Sotunde , Reuters

Nigerijský ministr zahraničí Odein Ajumogobia hovoří o íránských zbraních.

Článek

"S ohledem na předběžné vyšetřování naše stálá mise v New Yorku oznámila zabavení a inspekci zbraňové zásilky z Íránu v souladu s našimi závazky podávat zprávy podle příslušné rezoluce (OSN)," prohlásil Ajumogobia. Nigérie minulý týden o nálezu jednala s Íránem, který tvrdil, že jde o nedorozumění.

Nigérii kvůli incidentu navštívil minulý týden ve čtvrtek íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí. V úterý v Teheránu řekl, že země embargo na vývoz zbraní neporušila: "Zabavený náklad patřil soukromé společnosti a byl určen pro legitimní prodej do jedné západoafrické země." Podle něj šlo o "nedorozumění". Podle BBC dodal, že íránský představitel této společnosti v Nigérii „nabídl vysvětlení a já věřím, že nedorozumění bylo vyjasněno.“

Výslechu zabránila diplomatická imunita

Vyšetřování případu se zaměřilo na dva Íránce, kteří jsou údajně vysokými členy Revolučních gard. Nigerijské tajné služby jednoho z nich vyslechly, u druhého to vzhledem k jeho diplomatické imunitě nebylo možné.

Francouzská speditérská firma CMA CGM, která kontejner přepravovala, uvedla, že byl ukryt mezi jinými označenými jako stavení materiál. Podle ní měl být poslán do Gambie.

Nigerijští zpravodajci se domnívali, že zbraně do země nechali dovézt místní politici s cílem destabilizovat situaci po případném neúspěchu v nadcházejících volbách, uvedla AP.

Sankce OSN Íránu zakazují přímý i nepřímý vývoz jakýchkoli zbraní, připomíná ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám