Hlavní obsah

Indie uspořádá největší volby v dějinách. Potrvají šest týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie oznámila začátek nadcházejících národních voleb na příští měsíc. Půjde o největší volby v historii planety, protože v nich může volit téměř miliarda lidí a potrvají šest týdnů. Premiér Naréndra Módí je jejich jasným favoritem.

Foto: Profimedia.cz

Akce spojená s oznámením termínu indických národních voleb

Článek

Podle deníku The Guardian mnozí považují znovuzvolení současného premiéra Módího za předem jasné, protože dekádu po převzetí úřadu je v zemi stále velmi populární. Jeho rivalové jsou naopak v silně nevýhodné pozici. Oslabují je jak vnitřní boje mezi sebou, tak trestní vyšetřování, která jsou podle Módího kritiků politicky motivovaná.

„Vezmeme demokracii do každého koutu země,“ řekl nejvyšší volební komisař Rajiv Kumar na tiskové konferenci v Novém Dillí. „Slibujeme, že národní volby provedeme tak (…), že pro celý svět zůstaneme symbolem demokracie.“

Hlasování bude rozděleno do sedmi fází, přičemž první začne 19. dubna a poslední 1. června. Výsledky se sečtou 4. června a jejich ohlášení se očekává tentýž den. Volit v Indii může až 970 milionů lidí, což je víc než populace Evropské unie, Spojených států a Ruska dohromady. V provozu bude více než milion volebních místností a provozovat je bude 15 milionů zaměstnanců.

Módí naštval Peking. Navštívil oblast, která podle Číny patří k Tibetu

Svět

Třiasedmdesátiletý Módí, který je hlavou vládnoucí Indické lidové strany (Bháratíja džantá), se pokusí o zopakování jasných výher z let 2014 a 2019, které si zajistil silnou agitací na nejrozšířenější náboženství v zemi, hinduismus.

To je hlavní charakteristika i jeho současné volební kampaně. V lednu v městě Ajódhja slavnostně otevřel chrám zasvěcený Rámovi na místě, kde hinduističtí fanatici srovnali se zemí staletí starou mešitu. Naplnil tak dlouhodobý požadavek hinduistických aktivistů a celou událost doprovázely oslavy v ulicích.

Země Evropského sdružení volného obchodu investují v Indii 100 miliard dolarů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám