Hlavní obsah

Země Evropského sdružení volného obchodu investují v Indii 100 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Evropského sdružení volného obchodu (EFTA) v příštích 15 letech investují v Indii až 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Dillí na oplátku zruší většinu dovozních cel na průmyslové zboží ze skupiny těchto zemí, do které patří Norsko, Island, Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Obchodní dohoda se vyjednávala 16 let, uvedla v pondělí BBC. Indie o volném obchodu už dva roky jedná také s Británií.

Foto: Francis Mascarenhas, Reuters

Bankovky indické rupie (ilustrační foto).

Článek

„Tento přelomový pakt potvrzuje naše odhodlání posílit hospodářský pokrok a vytvořit příležitosti pro naši mládež,“ uvedl v prohlášení indický premiér Naréndra Módí.

„Budoucnost přinese větší prosperitu a společný růst, když posílíme naše vazby se zeměmi EFTA,“ dodal.

Očekává se, že investované zdroje půjdou do řady průmyslových odvětví, včetně farmaceutického, strojírenského a zpracovatelského průmyslu. Indie a země EFTA ale ještě musejí dohodu ratifikovat. Švýcarsko tak hodlá učinit do příštího roku.

„Dohoda zlepšuje přístup na trh a zjednodušuje celní postupy, což indickým podnikům i firmám ze zemí EFTA umožní rozšířit aktivity na příslušných trzích,“ uvedla čtveřice evropských zemí, které nejsou členy Evropské unie.

Indie na letošek plánuje parlamentní volby, v nichž bude Módí usilovat o třetí funkční období.

Minulý týden britská ministryně obchodu Kemi Badenochová naznačila, že Británie možná dohodu o volném obchodu podepíše ještě před volbami v Indii. Bude to však podle ní náročné.

V posledních dvou letech Indie podepsala obchodní dohody s Austrálií a se Spojenými arabskými emiráty.

Čínský zahraniční obchod i díky Rusku na začátku roku výrazně ožil

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám